You are here::
<
 
 

Етапи на раждането на бебе

rajdaneАко трябва се обясни на лесен и достъпен език какво представлява процеса раждане, може да се обобщи по следния начин. Раждането е физиологичен процес на изгонването на плода от матката на бременната жена. В основата на раждането са поредица от синхронни съкращавания на мускулите на родилните пътища (контракции).

 

Раждането се поделя на три етапа:

 

Първи етап на раждането

Тази фаза заема най-голям процент от общото време на процеса раждане. Първия етап на раждането се дели на две подфази.

- Латентна фаза: Това е най-ранната подфаза тя дава началото на процеса раждане. В основата на латентния период се наблюдават слаби контракции, които причиняват и слаб дискомфорт на бъдещата майка. Тази фаза може да се развитие в две насоки. Първата е усилване на контракциите, а втория вариант контракциите да отшумят. Лекарите препоръчват ако родилката е в латентната фаза да се изчака малко преди да се тръгне към болницата. Основна причина за това е, че е добре бременната жена да се отпусна и да се установи, че раждането наистина започва.

- Активна фаза: През тази фаза се наблюдават зачестяване на контракциите като периода между две съседни съкращения на маточната мускулатура е от порядъка на 34 минути. Продължителността на всяка контракция е от 30 до 60 секунди. Зачестилите контракции предизвикват отварянето на шийката. Тук е необходимо задължително да се обадите на лекаря ви. По-време на тази фаза развитието на раждането се установява по дилатацията в см. на шийката на матката. Ако разкритието на матката достигне десет см. то се говорни за "пълно разкритие". Тези 10см. са необходимото разкритие през което да може бебето да се появи на бял свят.

при някои жени обикновено се поставя Окситоцин, това е хормон на задния дял на хипофизата. Той се нарича още родов хормон, защото една от функциите му е да спомага и подържа силни контракциите. Използването на окситоцин улеснява раждането, а при някои родилки с така наречената ленива матка използването на окситоцин е задължително.

През Активната под фаза, родилката не трябва да напъва. Основни причина за това са, че е добре да пази сили до настъпването на етапа на същинското раждане, а също така защото има опасност при напъване да разкъса матката.

Втори етап на раждането

Тази фаза се нарича още изгонващ период. Продължителността много варира при жени които ще раждат за трети или по-вече пъти този етап може да свърши за 10 минути. Най-продължителна е тази фаза при млади и неопитни родилки като при тях Втората фаза може да продължи и до 2часа. След като разкритието на шийката на матката вече е 10 см. т.е. има пълно разкритие, това е времето в което родилката трябва да започне да напъва. Трябва да знаете, че при всеки напън и напъване бебето се предвижва по родовите пътища, след като главичката на новороденото се покажи през влагалището, акушерката помага главата да се появи на бял свят. В общия план на раждането следват да изчезнат раменете на бебето след което бебето е вече родено и  пъпната връв се срязва.

През Фазата на изгонване родилката трябва да бъде активна и да спомага по време на контракции и тя да напъва като се опитва да е в синхрон с контракциите. Между контракциите трябва да си почивате за да имате сили за следващите. Втората фаза е много критична за самото бебе. През нея непрекъснато се следят сърдечните тонове на детето. В някои случай тук може да възникнат и усложнения като например - бебето да се е завъртяло и да се ражда с краката на пред, а не с главата, бебето да е твърде голямо за да излезе през матката и ред друго за които лекарите и акушерките са винаги на щрек.

Трети етап на раждането

След като бебето се е родило и пъпната връв е прерязана за него живота започва и процеса на раждане е приключил. За майката обаче остава още един етап - раждане на плацентата. Времетраенето на този етап е от 10 до към 30 мин. След като бебето излезе от матката, тя се свива до размера на плацентата. След няколко последващи контракции плацентата се отделя, а след още една две до три контракции плацентата е изхвърлена от тялото на родилката. След като и плацентата се роди матката се контрахира , като по този начин мускулните влакна притискат кръвоносните съдовете и спират кървенето. Докато най-критичен за новороденото е втория период, то най-опасен включително и за живота на родилката е именно третата фаза. С изхвърлянето на плацентата раждането и за майката приключва.

След като раждането е приключило обикновено вече изморената майка се оставя 2 часа в родилната зала, където е под пълно наблюдение и се внимава преди всичко за спинално кървене. След тези 2часа майката се отвежда до нейната стая.

Етапи на раждането

 

160
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Етапи на раждането на бебе0 от 5 от общо 0 гласували.