You are here::
<
 
 

Цезарово сечение – за и против

cezarovo rajdaneВ началото на миналия век тази операция се правела само в екстрени случаи. Сега, когато лекарите получиха възможност да прогнозират възможни усложнения, в повечето цезарови сечения се провеждат планово. Най-убедителните доводи за операция са проблеми с плацентата, тесен таз, тежки заболявания на матката/диабет, порок на сърцето/, неправилно разположение на плода.
Днес лекарите все по-често прибягват до цезарово сечение - за последните 10 години извършването на тази операция е нараснала тройно С какво е свързано това? Просто жените започнаха да раждат по-късно, в не особено благоприятна за това възраст. А съвременните методи за изследване позволяват отрано да се прогнозират усложнения по време на раждане. Повторни раждания на жени, веднъж родили чрез цезарово сечение, обикновено то се прави повторно. В много случаи цезаровото сечение действително е необходимо. Но за съжаление към него прибягват все по-често и тогава, когато жената може да роди по естествен път. Кой или какво й пречи да направи това?

 

На първо място, лекарят иска да се презастрахова. Ако действително съществува опасност, акушер-гинекологът няма да се колебае - той винаги може да убеди жената да се съгласи. Но ако рискът е съмнителен - за лекарят е много по лесно да направи операцията /30-40 минути/, отколкото в продължение на 8-12 часа ''да провежда'' раждане. Доколкото здравите хора сега са малко, у бременната винаги могат да се намерят куп болести и така да се обоснове необходимостта от цезерово сечение, споменавайки дори риск за живота на детето.

Това може да се преодолее само с правилната нагласа на бъдещата майка. Тя трябва с всички сили да се стреми към самостоятелно раждане. Ако това е така на лекаря ще са необходими сериозни аргументи, за да я убеди в необходимостта от цезарово сечение. Съществува и още една причина за толкова честото обръщане към тази операция. Някои жени с облекчение узнават, че не им е нужно да раждат. Те се страхуват от болката, от трудностите, неизбежни при този най-велик от всички физиологични процеси. Струва им се, че просто ще заспят, а когато се събудят, всичко ще остане назад - страданията, големия корем. Знаят ли те, че естественото раждане днес се провежда с обезболяващи? Поставянето на лумбална анестезия например почти 100 процентово премахва болката през мъчителните дълги часове. Случва се, за щастие  рядко - пациентки да се вълнуват от разширяване на влагалището по време на раждане. Страхувайки се, че ще загубят сексуалната си привлекателност, те молят лекаря да им направи цезарово сечение. Тези жени не разбират, че естественото раждане е изумителен процес, даряващ жената с уникалната възможност да стане част от природата, като сама даде живот на своето дете.


Цезаровото сечение може да създаде много проблеми. За да може бъдещата майка правилно да се ориентира, тя трябва да го знае.

БОЛКАТА - Не си струва да се мисли, че раждането с цезарово сечение е безболезнено. Действието на наркозата преминава бързо, а раната на корема / с дължина не по малко от 10 см./ остава.Първите денонощия след операцията са мъчителни, а и после организмът на майката се възстановява трудно.

НАРКОЗАТА - Цезаровото сечение най-често се провежда  с пълна упойка, изискваща изкуствено дишане, а това винаги е свързано с риск от усложнения. Ето някои от тях - рефлекторно спиране на сърцето,спазъм на ларинкса, задушаване.

КРЪВОЗАГУБА - При цезарово сечение жените губят от половин до  един литър кръв повече, отколкото при обикновено раждане. Затова често след операция е необходимо кръвопреливане.
ТРАВМАТА - Бъдещите майки може да се стремят към цезарово сечение поради страх от родови травми. Но от такива травми не е застраховано детето.Стремейки се да намалят до минимум разреза на матката, лекарите могат да попаднат в ситуация, в която главата на детето да не може да излезе навън. Възможно е в този случай то да се задуши, да получи травма на гръбначния стълб.

НАРКОЗАТА И ДЕТЕТО - По време на цезарово сечение наркозата действа на детето в не по малка степен, отколкото на майката. Бебето се ражда полусънено, със забавени реакции - то диша лошо, рефлексите му са забавени.
КЪРМЕНЕТО ВЕДНАГА - Много полезно е веднага след раждане детето да се сложи на гърдата. Но едва ли това е възможно при цезаровото сечение. При нормално раждане тези възхитителни минути се подаряват на майката.

ХРАНЕНЕТО СЛЕД ТОВА - Опасявайки се от следоперативни усложнения, обикновено след операцията лекарите назначават антибиотици. Доколкото с майчиното мляко антибиотиците ще постъпват и в детския организъм, кърменето се отлага почти със седмица.


В РЕАНИМАЦИЯТА - Обикновено няколко часа след раждане майките стават и  сами преповиват и кърмят детето си. След цезарово сечение жената лежи целия ден на системи, без да знае какво е станало с детето, без да има възможност да го види.

МОРФОЛОГИЯТА - При преминаването на детето през влагалището то ''се снабдява'' с майчини млечнокисели бактерии, които след това го предпазват от болестотворни микроби и създават основа за развитието на нормална микрофлора. Появявайки се  на света с помощта на цезарово сечение, детето остава ''стерилно'' - по кожните и слизести обвивки микробите се размножават безпрепятствено.

БЕЛЕГЪТ ПО КОРЕМА - Той не разкрасява жената, макар, че сега  цезаровото сечение го правят ниско долу на корема и шевовете лесно могат да се скрият под бельото.

БЕЛЕГЪТ НА МАТКАТА - При евентуално следващо раждане също ще се наложи операция, доколкото лекарите се опасяват от разкъсване на матката на мястото на белега.

ПСИХОЛОГИЯ НА МАЙКАТА - Когато майката вижда как се ражда детето й, я пронизва неповторимо чувство. На жената след цезарово сечение не и е писано да изпита това. На нея просто и донасят бебето и казват, че това е нейното дете. Може да я измъчва чувство на вина пред детето - за неестественото му появяване на този свят. Много често има и психологически проблеми, свързани с операцията.

ПСИХОЛОГИЯ НА ДЕТЕТО - Децата, не минали през родов стрес, по-дълго се адаптират към новите жизнени условия. Те като цяло са по-пасивни, контактите им с околния свят са затруднени.


Разбира се , ако е невъзможно да родите без цезарово сечение, ако показанията за него са безспорни, отказването от операция е абсурдно. Окончателното решение лекарят и бъдещата майка вземат на 37-38-та седмица от бременността след щателни изследвания. В някои случаи това е единствената възможност да станете майка, без да рискувате собствения си живот и този на детето. Но само в някои.

Цезарово сечение

36
com_content.article
(5 гласа, оценка 4.20 от 5)
Цезарово сечение – за и против4.20 от 5 от общо 5 гласували.