You are here::
<
 
 

Раждане с цезарово сечение

cezarovo sechenieПред много от бъдещите майки стои въпроса, кой начин на раждане да изберат дали по-нормалния, естествен път или с помощта на цезарово сечение. Обикновено при младите майки раждащи за първи път липсва информираност какво точно представлява раждането с цезарово сечение.

В най-общ и прост план може да се каже, че цезарово сечение представлява оперативно изваждане на бебето, при което по хирургичен метод се прави отвор в коремната стена и матката.

Секцио по показания
Някои майки избират този начин на раждане с предварителна уговорка за цезарово сечение, при други това се налага по-други причини. При секцио по показания предварително преди очаквания час на термина се започва с хирургичната интервенция, за да бъдат готови в момента на самото раждане.

Секцио по спешно

В някои случай, дори и да се пожелали раждане по нормален път се налага раждането да стане със секцио. Обикновено това се налага при усложнения. В днешно време случаите на раждане със секцио по спешност са сравнително малко.

Защо се налага цезарово сечение

Както споменахме има редица причини поради, които налагат избора на цезарово сечение пред този на нормалното раждане. Нека да ви изброим няколко.
- Когато се очакват близнаци, а при тризнаци е почти задължително. В медицината се използва термина многоплодна бременност.
- Раждане с цезарово сечение се налага и когато жената е с тесен таз, който не позволява безпроблемното преминаване на главата на бебето.
- Секцио може да се наложи и при т.нар. плацента превия или преведено на нормален език това е прекалено ниско разположена плацента, която блокира изхода на бебето.
- Неправилно предлежание – ако бебето ви е застанало в позиция, която прави вагиналното раждане трудно или невъзможно.

Раждане със секцио
Началото на хирургичната намеса в раждането започва с поставянето на упойка. Обикновено се използва епидурална упойка. Тя позволява на родилката да остане будна по време на изваждането на бебето, при което родилката не изпитва болка. Широко практикувана практика е бъдещия баща да присъства на събитието.

Разреза на корема се прави от хирург, след корема се прави разрез в матката. Изваждането на бебето е кулминативен момент. В този момент може да изпитате леко неудобство, но той бързо отминава. Само изваждане на бебето при цезарово сечение може да стане по два начина с форцепс или с ръце. Следващия момент от раждането е прерязването на пъпната връв и клампирането, следва първия детски плач, който е съпроводен с първата глътка въздух на новороденото, ако сте в съзнание и имате сили обикновено акушерките дават детето на майката, да го гушне, да го види.

След изваждането на бебето обаче не приключва процеса на раждане. Трябва да се израждат плацентата и мембраната след което следва зашиването на разреза. Разреза обикновено не е голям, но зависи много от размера на бебето, обикновено се следва линията над окосмяването. Продължителността на раждането с цезарово сечение е около 40-50 мин. Като самото раждане на бебето продължава около 10 - 15 минути, останалото време се отделя на зашиване на родилката.

Белег от цезарово сечение

След зашиването на разреза е нужно коремната кухина да не се натоварва. Противопоказателно е и правенето на секс, до премахването на конците, това става за около 14 дни, но може и да продължи по-дълго. Много от жените се притесняват, че след секцио ще им остане белег, който ще се личи. Истина е че след раждане с цезарово сечение остава белег, но размера му зависи до голяма степен от лекаря направил манипулацията. Поради тази причина силно препоръчваме на бъдещите родилки да подберат добър екип, който да изроди детето им!

цезарово сечение

488
com_content.article
(9 гласа, оценка 4.22 от 5)
Раждане с цезарово сечение4.22 от 5 от общо 9 гласували.