You are here::
<
 
 

Подходящи храни за подрастващи

otslabvaneПрез тийнейджърските години храната е изключително важна както за момичетата така и за момчетата. Грижата за правилното развитие на подрастващите деца носят изцяло родителите и освен да възпитат тийновете като пълноценни и добри граждани, те трябва да възпитат да ценят качествената храна, да поддържат здрав и красив външен вид. През последните 10 години основен проблем в развитите страни това е наднорменото тегло при децата между 10 и 18 години, като основна тенденция в това е възрастовата граница да пада. А наднорменото тегло при децата води до различни физиологични увреждания най-вече на сърдечно съдовата, дихателната и отделителната система.

 

Какво трябва да ядат децата

Основен принцип на здравословното хранене на децата е разнообразни храни с високо белтъчно съдържание. През годините на подрастване децата се нуждаят от голямо количество протеини, калций, фосфор, витамини и разбира се енергия. Калция и фосфора в диетата на децата между 7 и 16 години е задължителен, за да може организма да изгради достатъчно здрави кости, белтъците са нужни за буйното множене на клетъчните структури, за правилното развитие на мозъка и за ензимния набор. Белите кръвни клетки съставящи имунната система на човек също имат нужда от белтъци за да защитават организма ни. Енергията е важна за буйния живот.

Ако детето ви има проблем с килограмите не се притеснявайте. Обикновено това е период в който децата се издължават и оформят мускулатурата. Въпреки това е добре да имате едно на ум. Наднорменото тегло при децата освен здравословни проблеми, може да окажи и психическа травма сред децата!

Храни подходящи за деца

Най-важни за организма на тийновете това са протеините. Добре е поне 3 пъти седмично да осигурите пълноценен източник на белтъци, най-добре е това да стане с пилешко или телешко месо. Ограничете консумацията на свинско месо. Редица специалисти по здравословно хранене препоръчват във всяка диета за деца да се концентрира консумацията на риба. Рибеното месо е богато на протеини и бедно на вредни мазнини, но за сметка на това е богато на омега 3 и омега 6 мазнини, които са полезни както за възрастните така и за младите.

Източник на калций и фосфор са млякото и млечните продукти. Добре е всяка сутрин закуската на детето да бъде придружено от чаша прясно краве мляко, а следобедната закуска в четири часа да има поне една кофичка кисело мляко, ако детето ви страда от наднормено тегло и искате да постигне отслабване използвайте прясно и кисело мляко с намалено съдържание на мазнини. Най-добре 2% масленост, но ако килограмите са в повече може да прибегнете до мляко с 0.1% мазнини.

Изварата е друга храна, която е препоръчителна не само за деца, но и за техните родители. Обезмаслената извара съдържа 18 гр. протеин и между 0-2 гр. мазнини, богата е на калций, а цената и е достъпна. Изварата може да се превърне в един чудесен заместител на сиренето.

Консумацията на плодове и зеленчуци от подрастващите е задължителна! По-ценен източник на витамини и минерали от храните с растителен произход няма. Освен това плодове и зеленчуците съдържат минимално количество мазнини и ги прави идеални добавки във всяка диета за отслабване. Тук е добре да споменем, че за младия подрастващ организъм на детето, не е добре да се правят строги диети, които да ограничават приема на полезни за организма му вещества.

Вредни за децата храни
Всеки родител знае, че закуските от заведенията за бързо хранене са вредни за организма на детето. Те се приготвят обикновено в олио или палмово масло, което ги зарежда с допълнително голямо количество мазнини. Тези закуски се сочат като основен причинител на затлъстяването.

Освен тестените закуски, хамбургерите и дюнерите, добре е да ограничите консумацията на кола от децата. По този начин от една страна ще намалите вероятността от затлъстяване, а от друга ще намалите изнервеността и свръх възбудата при децата.

Наднормено тегло при децата

Борбата с наднорменото тегло при децата е основна задача на всеки родител. Ако детето ви има проблем с килограмите е най-добре да се консултирате с диетолог или лекар за възможните начини за лечение на наднормено тегло.

Важно е да споменем, че ако детето е под 18 години, в никакъв случай не прибягвайте до помощта на хапчета за отслабване или други хранителни добавки за отслабване. Най-добре е да се положат усилия заедно със специалист да се създаде хранителен режим (диета) подходящо за вашето дете. Ако решите в началото може да опитате да съставите сами диета за отслабване на детето като ограничите приема на въглехидрати и мазнини и да засилите приема на белтъци.

Добре е ако вашето дете има наднормено тегло да съчетаете диетата с определен вид спорт – плуване, баскетбол, футбол. Някои от децата обаче се притесняват от наднорменото тегло в такъв случай може да го запишете да тренира народни или друг вид танци. Това е един ефективен метод да ускорите метаболизма на детето и то да изгаря повече калории и по този начин по-естествен път да слабее.

Фитнес като начин за отслабване е подходящ за деца, които са навършили 16 години. Причината за това е, че увеличаването на мускулната маса може да забави растежа на костите. Този проблем е очевиден при деца занимаващи се със спорт с тежко физическо натоварване като борба и вдигането на щанги.

Имайте в предвид, че липсата на адекватна родителска намеса може да доведе до значителни здравословни и психологически травми на вашето дете. Изготвянето на подходящ хранителен режим и начин на живот е основно възпитание което родителите трябва да предадат на своите деца, за да растат те здрави и щастливи!

Подходящи храни за подрастващи

 

539
com_content.article
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
Подходящи храни за подрастващи5.00 от 5 от общо 2 гласували.