You are here::
<
 
 

ГОРЕЩИНИТЕ СА ОПАСНИ ЗА ЗДPАВЕТО

jega opasnostОтрицателно влияние върху работата на сърцето оказва горещото време и колебанията в атмосферното налягане, нездравословният начин на живот. Инфарктът и инсулта все по често се срещат и сред младите хора – около 35 години.

 

Топлината е опасна при хипертонични кризи или може да доведе до топлинен удар. Симптомите за топлинен удар са главоболие, отпадналост, евентуално повишаване на телесната температура. При първи признаци на прилошаване, трябва да прекратите физическата активност, да се преместите на сянка, да освободите гръдния кош от стягащи дрехи. Ако се появи болка в гърдите веднага повикайте лекар.

 

Жегата е опасна не само за физическото , но и за психическото ни здраве !

Горещината се отразява и на настроението ни и на поведението ни.

Сред факторите, които допринасят за това са лошият сън, обезводняването и занижената физическа активност през горещините.

Горещото и влажно време се свързва с повишена агресия сред хората и спад в настроението.

Това е резултат от последиците от жегите – трудно заспиване, недостатъчен сън, дехидратация на организма, затваряне в тъмни и охладени стаи. Всичко това води и до лошо самочувствие и за усещане на потиснатост и изтощение.

Психолозите препоръчват в големите горещини да не вземаме важни решения.

Как да опазим сърцето си и психическото си здраве в горещините?

 

Ето няколко от най-често препоръчваните от специалистите правила:

1. Опитайте се в часовете от 12 до 17 да не излизате навън. Престоят повече от 15 минути е опасен не само за кожата, но и за сърцето

2. Обличайте свободни дрехи от естествени материи и задължително слагайте шапка на главата

3. Повече почивайте

4. Умерено се занимавайте с фитнес и се разхождайте на чист въздух вечер

5. Включвайте в менюто си повече плодове и зеленчуци, в тях има много калий и магнезий - изключително полезни за сърцето. Забравете мазната храна.

6. Добре е до обед да се изпиват осем чаши вода. Това количество няма да натовари сърцето, защото дехидратацията в горещите дни е сериозна. Добре е децата да са изпили по литър вода до 14 часа.

7. Ако в къщи имате климатик, за предпочитане е през нощта да се изключва и да се отваря прозореца. Климатикът в помещенията трябва да е настроен на температура, която е по-ниска от външната най-много с 10 градуса. Рязката смяна в градусите при излизане може да доведе до колапс.

ГОРЕЩИНИТЕ СА ОПАСНИ  ЗА ЗДPАВЕТО

 

546
com_content.article
(3 гласа, оценка 3.67 от 5)
ГОРЕЩИНИТЕ СА ОПАСНИ ЗА ЗДPАВЕТО3.67 от 5 от общо 3 гласували.