You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Алергия при цъфтеж – Ограничете я

alergiqАко имате алергична реакция към полени, може да предпиемете няколко стъпки за да намалите влиянието на алергена върху организма и по този начин да ограничите възможността и интензивността на алергичната реакция. За целта приготвихме няколко съвети:

 


1. Ориентирайки се по календара за цъфтежа, започнете профилактично да приемате антихистамини или хипосенсибилизиращи препарати два или три месеца преди цъфтежа.


2. Работете в градината не в топлите слънчеви дни, когато цъфтят цветята, а в облачно време, при влага и студ.

3. Засаждайте в саксии или в градинката си само тези растения, които се опрашват от насекоми. Техните полени са по-тежки, което намалява вероятността от появата на алергия.

4. Ако е възможно, вземете си отпуск по време на най-големите студове, ако страдате от студува алергия.

5. Когато сте навън и вали сняг или има натрупани преспи, носете тъмни очила.


За съжаление, не може напълно да се изключи влиянието на алергените, затова лечението трябва да се допълни с лекарствени препарати, предписани от лекар.

Симптоматични средства. Препаратите за локална употреба срещу алеригя имат свиващ съдовите ефект.
Антихистамини, които намаляват тежестта на алергичните реакции чрез понижаване изработването на хистамин в тъканите.
Глюкокортикостереоидни хормони с мощно противовъзпалително и имуносупресивно действие. Те се приемат под формата на таблетки или се инжектират във вид на мехлеми и гелове по време на обостряне на алергичния дерматит, атопичния дерматит, включително и за инхалации при бронхиална астма.

Левкотриенни рецепторни инхибитори. Това ново лекарство е предназначено специално за лечение на бронхиална астма. Те блокират рецепторите, които са засегнати от левкотриените /възпалителните медиатори/.


Адреналин и неговите производни за лечение на тежки и неотложни състояния /анафилактичен шок при алергия/.
При лечението на алергии в някои клиники се използва ваксинирането - малки дози от алергена се инжектират под кожата, в резултат на това се постига специфичен вид защита на организма. В момента учените търсят възможност да предизвикат в организма изработването на имунитет към алергиите. Въпреки че  това изглежда много привлекателна перспектива, не е известно дали ваксината ще помогне, и най-важното дали ще е безопасна. Засега няма отговор на тези въпроси, но може да се използват новите антихистаминни лекарства. Те не предизвикват сънливост, по ефикасни са и трябва да се приемат само веднъж на ден. Най-новите препарати дават надежда на тези, които страдат от астма, тъй като могат да се приемат през устата.

Алергия цъфтеж

 

107
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Алергия при цъфтеж – Ограничете я5.00 от 5 от общо 1 гласували.