You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Алергия към слънцето - Фотодерматит

alergiq kam slancetoФотодерматит е заболяване, обусловено от повишената чувствителност на кожата към слънчевите лъчи. Алергията към слънцето се проявява във вид на мехур, зачервяване, сърбеж и лющене на кожата след контакт със слънцето. По принцип обривите възникват по лицето и по рядко по тялото. А още по рядко - по ръцете и краката. Слънчевата алергия /фотодермита/ често се развива по време на почивка на море с много силно и активно слънце. Токсичното или алергичното действие на слънцето се проявява при взаимодействието на слънчевите лъчи с някои вещества, намиращи се върху кожата или вътре в кожата. Затова медиците го разделят на екзогенен и ендогенен фотодермит.

 

Слънчева алергия - екзогенна причина

Пример за екзогенен фотодермит е т.нар. ливаден дермит. През лятото много ливадни растения отделят специфични вещества, наречени фурокумарини. Те засядат по кожата на човека и при едновременното въздействие на ултравиолетовите лъчи при някои чувствителни хора може да възникне обрив по кожата и появяване на мехурчета. Обривите се съпровождат със силен сърбеж. А по-нататък засегнатите участъци по кожата остават продължителна пигментация.


Алергия към слънцето /фотодермита/ може да възникне и ако преди да излезе на слънцето, чувствителния към него човек се е намазал с някакъв крем или мехлем, или се е напръскал с парфюм. Веществата влизащи в състава на различните козметични средства, могат да встъпят в реакция с ултравиолетовите лъчи на слънцето и да предизвикат алергична реакция. В някои слънцезащитни кремове за по-добър слънчев тен се съдържа специфична киселина, която може да провокира такава реакция, а също и в червилата. Между другото подобно действие оказват и полиестерните мастни киселини, жълтият кантарион, розата, копърът, магданозът, фенолът, живачните препарати. Затова много трябва да се внимава при избора на козметика, когато се приготвяте за почивка на море.


Понякога слънчевата алергия е свързана с някакво хронично заболяване, особено на черния дроб или надбъбречните жлези. Често от други фотодерматити страдат хора със светла кожа, както и малките деца. Много лекарствени средства също допринасят за възникване на алергия към слънцето. Такива най-вече са сулфаниламидите, барбитуратите, някои антибиотици, някои лекарства срещу сърдечносъдовите болести, аспирина.

Кожата реагира на слънчевите лъчи и тогава, когато е ''отслабена'' с някакво допълнително въздействие - пилинг , татуировка и др.

ВНИМАНИЕ! - Ендогенният фотодерматит е съвсем друго, много рядко срещано заболяване. Определяща роля за неговото развитие играят нарушената работа в имунната система на организма, а също и различните метаболитни нарушения, т.е. нарушена обмяна на веществата. Към ендогенния фотодерматит спада порфирия, а също така и т.нар. пигментна ксеродерма, слънчевата екзема, полиморфната фотодерматоза и някои други. Всички тези състояния изискват сериозно отношение от специалистите и много обстойно изследване.

Лечение на алергия към слънцето

Лечението на този вид алергия може да е външно и вътрешно.
Външното лечение на алергия към слънцето се изразява в нанасяне върху кожата на мехлеми, съдържащи ланолин, цинк и метилурацил. От народните средства кожата добре се охлажда от зелеви листа, тънки кръгчета от краставица или картоф. Освен това и сърбежът намалява. При тежки увреждания лекарят може да назначи хормонални мехлеми.


Вътрешното лечение на слънчевата алергия е чрез приемането на лекарства за нормализиране на чернодробната функция и за подобряване  обмяната на веществата. Те помагат за възстановяване на кожата. По принцип това са антиоксидантите, витамините от групата В, витамините Е и С, никотиновата киселина. Възпалението добре се повлиява от нестероидните противовъзпалителни препарати, каквито са индометацинът и аспиринът. При силен сърбеж се назначават антихистаминни препарати, които не предизвикват алергична реакция на слънцето. Лечението обикновенно продължава от няколко дни до няколко седмици.


При повторен фотодермит може да се развие екзема. Ако това ви се случи, избягвайте слънцето или сведете контактите до минимум. За вас тенът е категорично противопоказен през този период. Но не се страхувайте не е за цял живот. След като овладеете екземата, може да , можете да си позволявате да загаряте, но при условие, че спазвате определени техники на безопасност.

 

Алергия към слънцето

 

110
com_content.article
(8 гласа, оценка 4.63 от 5)
Алергия към слънцето - Фотодерматит4.63 от 5 от общо 8 гласували.