You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Морковите източник на витамин А

morkoviМорковите се пренесени през 16 в. Родината на тези вкусни зеленчуци се смята континента Азия и още по точно района на днешен Афганистан. Интересен факт около историята на морковите е, че първоначално те не са били оранжеви. Естествените цветове на морковите, които са се срещали в природата са били бели, жълти, лилави, но не и оранжеви моркови. През 16 век холандски генетик успява за първи път да култивира ОРАНЖЕВИ моркови, които се превръщат в най-разпространения сорт моркови в днешни дни.Морковите са растения с дебел, месест корен (който се използва за храна) и надземна част с тънки зелени клонки. Морковите принадлежат към семейство сенникоцветни. Днес с помощта на селекцията видовете моркови надминават сто. Разликата между видовете моркови е най-вече размера, натрупването на провитамин А (антоциан).

 

Моркови хранителна стойност

Както много от вас сигурно знаят, един от най-богатите източници на витамин А това са морковите. Освен наличието на витамин А те са източник и на витамин С И К, от минералните съставки са богати на калий и диетични фибри. Морковите са диетична храна и са подходящи за прилагането на различни диети в 100г. моркови има едва 48 калории и 0,23гр. мазнини белтъците са около 1гр.

ако решите да използвате замразени моркови трябва да знаете, че хранителната им стойност се понижава. На 100гр. замразени моркови се падат около 38 калории, 1гр. белтък и около 0,35гр. мазнини.

Лековити свойства на морковите

Високото съдържание на витамин А в морковите спомага за укрепването на зрението, поради което редовната му консумация е препоръчителна при малките деца. В морковите се съдържат и витамини от Б комплекса, което спомага за нормално развитие на нервната система. В много от диетите се препоръчва консумация на моркови, причината за това е много проста в морковите се съдържа целулоза, която оказва стимулиращо действие на храносмилателната система на човека, като се повишава отделянето на ензими и перисталтиката на червата. Освен всички горе изброени предимства е добре да знаете, че морковите са богати и на калиеви соли. При болно сърце, увреждания на кръвоносните съдове и бъбреците се препоръчва повишена консумация на моркови.


Интересен е факта, че при активните и пасивните пушачи се наблюдава дефицит на витамин А. Причината за това е наличието в цигарения дим на вещество носещо името бензопирен. Това вещество предизвиква дефицита на витамин А. Поради тази причина ако сте пушачи или се намирате в компания с много пушачи Ви препоръчваме да консумирате много моркови.

Морковите ни помагат да сме красиви

Един друг много важен витамин в морковите това е Витамин Е. Липсата и недостига на този витамин води до развитието на анемия, защото витамин Е е отговорен за обновяването на кръвните клетки. Витамин А е изключително полезен за красивия външен вид на кожата.За проблемната кожа страдаща от акне се препоръчват маски за лице с моркови. Витамин А, който се съдържа в морковите прави кожата еластична и сияйна. Витамин А помага за правилното развитие на човешкия организъм така, че консумацията на моркови от деца е препоръчителна!

Моркови Витамин А

114
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Морковите източник на витамин А5.00 от 5 от общо 1 гласували.