You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Генитален херпес Лечение и Симптоми

genitalen herpesКакто всеки друг херпес и гениталния херпес се причинява от вирусна инфекция. Инфекцията засяга кожата и лигавицата и е съпроводена с различни обриви по кожата. Вирусите, които причиняват появата на херпес са от два подтипа. Първия е Herpessimplex тип 1 (HSV 1) в медицинската общност е прието, че този вирус причинява най-вече херпеса по устните, лицето и херпетичен стоматит.

Втория вирус причинител на херпес е Herpes simplex тип 2 (HSV 2) този вирус причинява появата заболявания в областта на половите органи. Трябва да се отбележи, че разделението по зони е само условно и може да се наблюдава кръстосано разположение на инфекциите причинени от двата вида вируси.

Генитален херпес - Честота

Честота на срещане на инфекция причинена от вируса HSV 2 се оценява на значима. Официалните данни сочат, че всеки десети полово зрял член на развитите общества е страдал от генитален херпес. Само в САЩ броя на инфектираните с вируса на херпес от щама HSV 2 са 45 милиона души. Характерна особеност на този херпес е, че може да протече без резки симптоми и за много кратко време в някои случай болните дори могат да не разберат, че са били носители на генитален херпес. Често обаче рецидивира (повторно се появява), лекува се изключително трудно.

Генитален херпес - Заразяване

Заразяването с Генитален херпес става чрез непосредствен контакт с вече заразена лигавица или кожа. Най-често това става по време на полов акт посредством - влагалищен, анален или орален секс . Както беше споменато вече в по-горната част на статията, някои от приносителите на вируса може да нямат типичните симптоми на Генитален херпес и несъзнателно да заразят своя партньор. При жените херпеса може да се намира навътре във влагалището и да остане незабелязан дълго време.
Херпеса по устните може лесно да премине във влагалището на жената, но и обратния вариант също е възможен това се наблюдава най-вече при осъществяването на орална любов.

Ако даден ваш приятел или член на семейството е носител на херпесен вирус избягвайте употребата на общи козметични вещи - гъба за баня, пудри, четки за зъби и пр. Въпреки, че заразяването с херпес от общи вещи в медицината се приема като НЕ достоверно е хубаво да имате едно наум.

Как протича заболяването (Генитален херпес)

Инкубационният период на заболяването е от 2 до 15 дена след инфектирането. Ако за първи път вируса HSV без значение от типа попадне в организма са налице общи симптоми: неразположение, висока температура, главоболие и пр. Ако обаче е имало предшестващо боледуване от вирус HSV 1 (херпетичен или лабиален херпес) то при заразяването с генитален херпес общите симптоми може да бъдат по слаби, а при някои пациенти дори да липсват такива. Заболяването протича през няколко фази:

ПЪРВА ФАЗА НА Генитален херпес:

Тази фаза от болестта започва след изтичане на инкубационния период. През тази фаза се появяват малки мехурчета обикновено с белезникав цвят. Около мехурчетата се наблюдава зачервяване на кожата. Мястото на появата на този кожен обрив е инфектираната зона. Мехурчетата са изпълнени с течност и се спукват лесно при което остават ранички. При някои носители на Генитален херпес през тази фаза се наблюдава и парене при уриниране.

След около седмица и половина симптомите отшумяват и вирусната инфекция преминава във следваща фаза (Летална фаза).

ЛЕТАЛНА ФАЗА НА Генитален херпес:

През тази фаза болните от херпес не описват никакви симптоми и оплаквания. През леталната фаза вируса (HSV 2) се разполага в нервни ганглии близо до гръбначния мозък

При определени условия: Промяна в хормоналния баланс,  стрес или отслабена имунна система в резултат на друга вирусна инфекция. Генитален херпес се активира и симптомите от фаза 1 се възстановяват.


Генитален херпес при жените

При жените гениталния херпес се локализира най-вече около влагалището по срамните устни (както големите, така и малките) и клитора. В други случай херпеса засяга вътрешната част на влагалището и маточните тръби. Жените носители на Генитален херпес се оплакват най-вече от повишена температура, неразположение, болки в долната част на корема. Лимфните възли в тази област обикновено са с по-големи размери, което издава и наличието на инфекция.

Генитален херпес при мъжете

За силния пол характерно е наблюдаването на мехурчета и ранички най-често по върха на главичката на пениса поради, което и Гениталния херпес при мъжете бива открит много по-рано в сравнение при жените.

Лечение на Генитален херпес

Лечението на този вид херпес има смисъл тогава, когато започне навреме още с първите симптоми на болестта Генитален херпес. Важно е да се знае, че каквото и лечение да се предприеме, то никога няма да ви излекува от този вид херпес, обикновено вируса остава доживот в тялото. Лекарствените препарати са предназначени да облекчат симптомите на Генитален херпес в момента на рецидив, но не постигат пълно излекуване.

При тежки симптоми за лечение на Генитален херпес се използват таблетки Ацикловир , а при локални симптоми се използват различни кремове и мазила или солеви бани.

Генитален херпес


Внимание тази статия е информативна и не може да замести консултацията с лекар специалист. Статията е насочваща, а диагностиката и лечението може да стани само от лекар!

 

116
com_content.article
(18 гласа, оценка 4.11 от 5)
Генитален херпес Лечение и Симптоми4.11 от 5 от общо 18 гласували.