You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Възпитание

vazpitanieОтглеждането на дете е един от най-трудните и същевременно най-приятен момент от живота на всеки един човек без значение от пола. Грижите за дете е най-добре да бъдат поделени между двамата родители, като по този начин детето ще може да почерпи от житейския опит на двамата си родителя. Стила по който вашето дете волно или неволно ще реагира на заобикалящия го свят зависи до голяма степен от това как ще го възпитате.

 

 

Един от най-грешните типове на възпитание това е подчиняването.

Детето израствайки трябва да бъде оставено само да поеме пътя, по който желае, а не както правят повечето родители подтискат способностите и желанието за развитие на детето. Основен пример за това е, че например повечето родители искат децата им да бъдат лекари, юристи или други перспективни професии, но ако да речем детето има много голям талант в свиренето на пияно, то родителите ще потиснат тази негова дарба и няма да и дадат възможност да се реализира. Обикновено тези деца не са щастливи и търсят свободата, те не могат да реагират добре на заобикалящият ги свят.

 

Друг тип възпитание е т.нар. Охраняващ тип.

При този вид възпитание родителите буквално треперят над своята рожба, следят всяка една негова крачка, задоволяват всяка една негово прищявка. Тези родители не допускат никакъв физически или психически дискомфорт на детето си. Този стил също е неподходящ най-често израстващите деца са разглезени, трудно се справят сами в нови ситуации и винаги търсят мама и татко.

 

Още един не много подходящ стил на родителска грижа това е Нехайния тип.

Този стил се прилага главно от млади родители, които не са готови за поемане на отговорност към отглеждането и възпитанието на детето. Тези млади хора мислят все още за кафета и разходки и по-малко за възпитанието на детето. Няма взискателност, но няма и поощрения и нужната ласка, любов. Според психолозите при по-чувствителни деца отглеждани и възпитавани от този тип родители, в децата се заражда стремеж към самонараняване, или жестокост насочена към други с цел причиняване на болка.

 

Възпитанието на децата е важно за бъдещата им реализация в обществото поради тази причина е изключително необходимо самите родители да са еродирали и преживели много ситуации, за да могат да дадат най-доброто на своите деца.

 

11
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Възпитание0 от 5 от общо 0 гласували.