You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Хепатит А

Hepatit AВирусът причинител на хепатит А е HAV или казано на разбираем език хепатитен вирус А. Вируса HAV е един от най-добре изучените вируси на хепатит, за него се знае, че е изключително устойчив към външните условия. HAV причинява стомашно-чревна инфекция и заразата може да стани само след контакт с вече болен от Хепатит А.

 

Заразяване с Хепатит А

Заразяването с хепатит А става, както вече беше споменато от болен се предава към здрав човек. Навлизането на вируса на хепатит става през устната кухина в човешкото тяло се размножава и преминава в изпражненията при което преминава в външната среда. Заразяването на здравия човек става при попадане в устата му на частици (най-често храна или вода), замърсени със заразени изпражнения.

Рядко но се среща и предаването на Хепатит А по кръвен път, чрез приливане на кръв или кръвни серуми. При използване на едни и същи игли също е предпоставка за заразяване с Хепатит А

Хепатит А инкубационен период

Инкубационния период на Хепатит а е от 2 до 6 седмици като най-често той е между 3 и 4 седмица. Опасността за околните обикновено е около седмица преди да са налице първите симптоми на Хепатит А и опасността продължава до появата на първите симптоми на жълтеница. Именно това е опасността и трудността при борбата с Хепатит А, че самия човек е опасен за околните без самия той да знае, че носи вирусния хепатит в себе си.

Кой боледува от Хепатит А

Хепатит А се наблюдава предимно в по-бедните страни, където хигиената култура е ниска, хигиенно-санитарните условия са достъпни само за по-заможните членове на обществото. Въпреки това Хепатит А се среща по целия свят. Заболяването причинява появата на епидемии. Интересна статистика е, че повишаване на болните от вирусен хепатит А се наблюдава с настъпването на есенния сезон.

Рискова група за заразяване с вируса на Хепатит А са предимно децата, но възможност да се заразят с Хепатит имат и възрастните членове на обществото.

Имунитет срещу Хепатит А

След като прекара болния болестта, организма му се изчиства напълно от вируса. След напускането на вирусните частици организма изгражда имунитет срещу Хепатит А, който имунитет е доживотен. Това прави невъзможно повторното заразяване на човек с вируса на Хепатит А.

Хепатит А симптоми

Разликата по която се проявяват симптомите на Хепатит А са специфични при различните болни. Най-често срещаните симптоми на хепатит това е жълтеницата (при някой болни обаче може въобще да не се развитие жълтеница). При силна имунна система заболяването може да протече леко с оплаквания характерни за грипните заболявания или стомашно-чревна инфекция с класическите симптоми. Характерно е, че заболяването преминава по леко в ранна детска възраст. При някой от болните от Хепатит А се наблюдава обилно повръщане. В този случай болните трябва да са с повишено внимание и да имат едно на ум, че това води до обезводняване.

Лечение на Хепатит А

Няма конкретно лечение на Хепатит А. Лекуват се само симптомите. Всички болни от хепатит в България се настаняват в инфекциозните отделения на болничните заведения като престоя им е минимум 12 дни.
Лечението на Хепатит А става със спазване на хигиенен режим:

- избягване консумацията на алкохол
- спазване на постелен режим
- спазване на строг хранителен режим
- прием на обилно количество течности
- прилагане на витамини и медикаменти от групата на хепатопротекторите

Хепатит А

Twinrix Ваксина срещу хепатит А и Б

120
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Хепатит А0 от 5 от общо 0 гласували.