You are here::
<
 
 
 
 
 
 

ГЛАУКОМА - КОВАРНО ОЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

glaukoma ochno zabolqvaneВ миналото са наричали глаукомата ''болест на аристократите''. Възможно е, защото при това заболяване категорично е противопоказан тежкият физически труд. Всъщност обаче, болестта не щади нито бедните, нито богатите. Глаукомата е коварно заболяване, което води до необратима загуба на зрението. Заради повишеното вътрешно очно налягане става пълен разпад на зрителните функции. Болестта протича безсимптомно. В това всъщност се заключава нейното коварство.

Тя никак не подсказва за себе си в началото. Влошава се качеството на зрението в определено време на денонощието, могат да се появят мушички пред очите, замъгляване, появяват се тъмни кръгове около източника на светлина.


Всеки физически и оптически дискомфорт на очите е повод за отиване при специалиста. Уви, болният забелязва загубата  на зрението на едното си око, като правило, съвършено случайно. Затваря едното око и изведнъж разбира, че с другото не може да види абсолютно нищо. Всичките усилия на специалистите са отправени към бързото откриване на началното заболяване на очите от глаукома.
За голямо нещастие ранната диагностика на глаукомата е затруднена и може да се открие едва някъде към средата или края на заболяването. И всички усилия са насочени към това да се съхрани поне това зрение , което е останало. Да провокират развитието на глаукомата могат и неврологичните разстройства, хипертонията, захарният диабет, ендокринните нарушения, заболяването на бъбреците и на стомашно-чревният тракт.

 

Често заболяването се предава по наследство. В групата на риска попадат хора, чиято професионална дейност е свързана с физически труд и напрежение и натоварване на очите. Например спортсмените тежкоатлети.
Особено внимателни трябва да бъдат тези, които много дълго време остават зад компютрите - излъчването, идващо от монитора е много вредно за очите. За съжаление профилактиката на глаукомата не съществува. Само ранна диагностика и наблюдение. Лечението на глаукомата е пожизнено. Тази болест никога не се лекува напълно. Просто могат да се създадат условия, при които да се запазят остатъците от зрението. Но става въпрос за сериозно комплексно лечение. Обаче може да не се допусне стремителното развитие на болестта,като се съблюдават три основни правила:

 

- Да не се нервничи и да не се позволява на очите да се напрягат излишно.
- За болния от глаукома е противопоказан тежкият физически труд, работата, при която се налага главата да се навежда силно напред, да се карат нощни смени, не нормиран работен ден.
- Препоръчва се телевизорът да се гледа в добре осветена стая. Да не се напрягат очите за четене на много писма.
- Лечението - с капки предписани от лекар специалист.
Глаукомата много често се съчетава с катарактата. А може да се каже и по-иначе - глаукома утежнява лечението на катарактата, в това число и хирургическото. Често обаче лечението на двете болести се съвместява, особено ако става дума за хирургична операция. При глаукома също може да се имплантира изкуствена зеница, която да замени отстранената.

 

СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПРЕПОРЪЧВАТ:
- Обезателно, особено лицата над 40 години, регулярно да отиват на преглед за очите. И най-напред за появяването на глаукома.
- Да се слагат витаминни капки с надеждата, че това ще предотврати в бъдеще потъмняването на зеницата, без лекарско предписание не трябва в никакъв случаи. Витаминните капки, както и всеки лекарствен препарат, се назначават от лекаря, отчитащ индивидуалната клинична ситуация.
- Не трябва болният от глаукома да слага в храната си остри подправки, солено и тлъсто свинско месо. Обемът на течностите, които болният приема на ден, не трябва да надвишава 5-6 чаши вода. А кисело-млечните храни, като айран, например, зеленчуците, черният хляб, зелето и сините сливи са много полезни за очите.

 

Източник на информацията: Весник Лечител

ГЛАУКОМА

124
com_content.article
(5 гласа, оценка 3.80 от 5)
ГЛАУКОМА - КОВАРНО ОЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ3.80 от 5 от общо 5 гласували.