You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Леене на куршум

leene na kurshumПрез последните десетина години се наблюдава бум на търсенето на традициона и алтернативна народна медицина за справянето на различни проблеми, които не са могли да бъдат разрешени от нормалната (хуманата) медицина. подхождайки към народни лечители трябва да бъдете изключително внимателни, защото някои от тях не само, че ще ви вземат парите и няма да ви излекуват, но по-лошото в случая е, че дори може да ви навредят.

 

Леене на куршум традиция

В българския народ леенето на куршум е с вековна история (традиция). Основната причина за леене на куршум това е срещу - уплаха, безсъние, страх. Основната причина поради, която  хора в тези състояния търсят помощ е заради страничните ефекти от тези форми на стрес - а именно отпадналост липса на апетит, различни анемични състояния породени от изтощението на организма поради безсънието най-вече.

В народните писания се посочва, че всеки може да лее куршум, но за да бъде истински полезен и ефективен метода момичето, което го прилага трябва да се е научило преди да е станало жена (т.е. според народните вярвания такова момиче е преди да и дойде първата менструация).

Народните лечители, които леят куршум препоръчват леенето на куршума да стани до 40 дни след появата на уплахата, защото след това самия страх оживявал и не можело да се помогне на болния.

Как се лее куршум

Самия процес на леене на куршум става като малко парче от олово се разтапя на силен огън, след това моментално се прехвърля в съд с вода и се разпръсква. Процедурата по леене на куршум се прави най-малко три пъти (на коляното, сърцето и главата). Причината за това е да се установи къде е точно корена на уплахата. Процедурата се започва от начало за всяка една от областите, а изнамирането на точния корен на уплахата се разпознава на това място на което оловото се пръсне най-силно. В традиционната народна медицина леенето на куршум се прави в три дена по три пъти. В съвременния живот обаче, където времето е забързано обикновено леенето на куршум се прави на един път с девет повторения. В края се прави и фигурка от оловото символизираща уплахата, която може да бъди - човек, предмет или животно. След като процедурата свърши пациента завива оловото в хартия и  го слага под възглавницата и спи върху него в продължение на десет нощи. След изтичането на десет нощният  период оловото се изхвърля задължително в течаща вода, която да отнесе злото.

Леене на куршум вярвания

В някои райони на страната водата от леенето на куршума се използва за намазване на слабите области в човешкото тяло, а именно глезените, колената, челото и гърдите. Важни са и думите, които народния лечител си казва наум, докато осъществява ритуала по леене на куршума.

Помага ли леенето на куршум
Според народната медицина, за да помогне, който и да е ритуал то човека на когото се прави трябва да вярва в него, да вярва, че самия ритуал ще го излекува. Относно за вярата дори и традиционната медицина признава истинската сила на самовнушението.

Почти всички на които е бил лят куршум, твърдят че процедурата имала ефект. Като тези твърдения се подкрепят не само от обикновени хора, но и от висшисти, хора в държавната администрация, а дори и лекари.

Леене на куршум

127
com_content.article
(50 гласа, оценка 4.00 от 5)
Леене на куршум4.00 от 5 от общо 50 гласували.