You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Кръводаряване – спаси човешки живот

kryvкръводаряването е хуманен акт за даряване на определено количество кръв с цел спасяването на човешки живот. През 18 век за първи се осъществява успешно кръводаряване като това е свързано с учения Уилям Харви и най-вече установения от него закон за кръвообращението.

Кръвните групи са четири А, Б, АБ и 0

Кръводаряване може да осъществи всеки човек на възраст от 18 до 65г, за да осъществи кръводаряване човека трябва да е в отлично здраве и дарената от него кръв да е чиста т.е. безопасна за пациентите, които имат нужда от нея. Кръводаряването може да се извършва 4,5 пъти годишно (календарна година), като интервала между две кръводарявания трябва да е минимум 2 календарни месеца. Количеството кръв, което може да се дари е до 450мл. кръв. В по-редки случай се прилага т.нар. кръводаряване в малки количества то може да се осъществява два пъти седмично като се взема по 160мл. кръв.Кой не може да бъде кръводарител ?

При определени заболявания не се допуска кръводаряване това се прави с цел от една страна да се предпази здравето на кръводарителя, а от друга да се ограничи заразяването на пациента с инфекциозни заболявания. Пациенти с долу изброените болести не могат да бодат кръводарител:

1. Болни от СПИН (без значение от фазата в която се намират)
2. Болни от вирусен хепатит В или С. За кръводарител не се приемат и хора с повишен риск от зараза с хепатит, а именно хора имащи контакт със заразени с хепатит, на които са им били правени татуировки, акупунктура или други манипулации с остри предмети извършени извън лечебни заведения.
3. Кръводарители не могат да бъдат и болните от токсоплазмоза, Бруцелоза, Туберкулоза във всичките нейни форми,
4. Бременни жени също не могат да бъдат кръводарител.
5. Имунизирани: с живи ваксини - 4 седмици след имунизацията; с убити и субединични ваксини и анатоксини - 3 дни след имунизацията; бяс - една година след имунизацията.

Това не изчерпва списъка със заболяванията и състоянията на хора, които не могат да дарят кръв.

За колко време се възстановява кръвта?
Малко хора знаят, че количеството взета им кръв при кръводаряване се възстановява за около 24 часа, а качеството на кръвта за около 1 месец.

Какво се прави с кръвта от кръводаряване ?
Управлението на дарената кръв се осъществява според нормативната уредба на Р. България

1. Кръвта събрана от кръводарявания за лечение на пациенти само в териториалните граници на републиката. В редки случай кръвта може да бъде предоставена на наши сънародници претърпели тежки инциденти извън територията на България.

2. Въведена е доктрина, която дава възможност получената при кръводаряването на един човек кръв да помогне на повече от един нуждаещи се.

3. Определен е и минималния срок между две кръводарявания от един човек, който е 2 месеца.

4. Лицата дарили кръв могат да узнаят резултати за СПИН, хепатит В и С както и кръвната си група след една седмица период от тяхното кръводаряване.


Сред обществото и главно по-възрастното и не ученото население се смята, че е вредно. Това е абсолютно погрешно научно е доказано, че кръводаряването стимулира обновяването на кръвта и то най-вече нейното качество, а именно кръвните клетки, същевременно повишава и защитните сили на организма.

Като хуманен жест кръводаряването е безвъзмездно.  С цел възстановяване на силите на организма на кръводарителя се дават 2 дена платен отпуск, храна за възстановяване на силите малък подарък, а също възможността човек да си узнае кръвната група и дали е приносител на някое вирусно заболяване

Има ли нужда да се подготвим за кръводаряване ?
Допълнителни подготовки преди кръводаряване не са необходими. Все пак ако имате желание може да 2-3 дена преди самото кръводаряване да приемате редовна и богата на витамини и минерални вещества храна. Преди самото кръводаряване е хубаво също да сте хапнали. Бъдете сигурни, че сте в добро здраве, а след самия акт на даряване на кръв приемайте по голямо количество вода и храна.

И знайте, че кръводаряването е важен жест, чрез който вие може да спасите човешки живот.


 

12
com_content.article
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
Кръводаряване – спаси човешки живот5.00 от 5 от общо 2 гласували.