You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Екзема Поява и Видове екземи

ekzemaЕкзема това е нервно-възпалителна реакция на кожата или казано по просто алергия от втори тип. Обикновено първите симптоми, които се появяват в резултат на екзема това е зачервяване на локално място от кожата това зачервяване на екземата е последвано с повишаване на температурата и винаги е налице сърбеж. Получения обрив не спира развитието си и продължава да засяга нови части както в ширина така и в дълбочина на кожата.Причината за поява на екзема е външен дразнител, който в медицинските среди се нарича най-общо алерген. Мястото на образуване на екземата е и мястото на контакт. Допълнително развитието на екземата може да бъде стимулирано от неблагоприятна вътрешна среда на човешкия организъм. Такива са например: Нервно-психическо разстройства и най-вече силния стрес; Контактни алергии; Стомашно чревни проблеми; Хигиенни навици и други.

Екземи

 

Суха екзема

Този вид екзема засяга най-вече хората в младата и средна възраст. В началото на появата на суха екзема се забелязват малки пъпчици размерите на които са колкото върха на топлика, на пръв поглед тези пъпчици изглеждат безвредни и човек не си дава, че е носител на суха екзема. В следващ етап от развитието на този вид екзема следва тяхното покриване с люспа и увеличаване на размера, като пъпките на сухата екзема могат да достигнат размера на човешки нокът. Сърбежа при суха екзема е слаб, по-голям проблем от козметична гледна точка за повечето хора е, че кожата изсъхва и се нацепва. Нацепването на кожата от медицинска гледна точка е опасно, защото по този начин цепнатината представлява отворена врата за различни видове бактерии, вируси и гъби.

Мокра екзема

При този вид екзема се наблюдава оток на кожата придружен с зачервяване. По повърхността на епидермиса на кожата се образуват мехурчета с много близка локализация едно до друго. Тези мехурчета причинени от мократа екзема са с големина около едно лещено зърно имат бледорозов до тъмночервен оттенък. При нараняване на мехурчетата от тях изтича бистра, най-често жълтеникава течност. При мокра екзема хората чувстват много силен сърбеж придружен с болка. Мократа екзема може да засегне лицето, гърдите, краката, половите области дори и района в областта на ануса. В някои случай мократа екзема може да се разпространява много бързо по цялото тяло тога става въпрос за пълзяща мокра екзема.

Екзема

136
com_content.article
(24 гласа, оценка 3.04 от 5)
Екзема Поява и Видове екземи3.04 от 5 от общо 24 гласували.