You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Бяло течение Симптоми и Лечение

bqlo techenieБяло течение представлява гъбична инфекция (най-често от кандидози). Най-честия представител на тези гъби Candida albicans чието бурно размножаване е в основата на бялото течение. Този както и други видове гъби се развиват нормално и съставляват нормалната микрофлора на влагалището инфекция възниква тогава когато под влияние на даден фактор даден вид гъби започнат да се развиват по-бързо. Болестта бяло течение е често срещана сред жените. Според данни на СЗО около 75% от жените поне веднъж в живота си са имали бяло течение, а около 50% от тях са повторили или потретили заболяването.

 

Причини за поява на Бяло течение


Както стана вече ясно основна причина за появата на бяло течение е дизбаланс в микрофлората на вагината на жената. Подобен дизбаланс може да стане в резултат на отслабване на имунната система.
Проникването на вагиналните гъбички става най-често през червата в ануса, а от там във вагината. Причини за този тип проникване на гъбите са неправилни хигиенни навици и най-вече избърсване с хавлията и носене на неподходящо бельо.

Друга причина за възникване на бяло течение е употребата на обществени тоалетни. След полов контакт също може да бъде предадена тази болест (като това е относително спорен въпрос сред медицинската общност).

Други често срещани предпоставки за предаване на болестта са:

Бременност
Интимни душове
Женски Интимни парфюми
Някои антибиотици
Орална контрацепция

Бяло течение Симптоми


Най-често срещания симптом на Бяло течение при жените това е сърбеж и парена на влагалището придружени с възпаление. Може да се наблюдава болка по време на секс и уриниране. Самото влагалищно течение (бялото течение) не винаги се наблюдава. То представлява белезникав секрет и прилича на пресечено прясно мляко като консистенцията може да е по-гъста или по-течна.
При мъжете имащи контакт с жени, които имат бяло течение, не се наблюдават обикновено симптоми. Единични случай имат оплакване от обрив и пране по време на полов акт.

Диагноза Бяло течение

самата диагноза на база на анамнезата и медицински преглед се поставя трудно. Основна причина за това е малкия на брой специфични симптоми. Обикновено преди да се даде крайната диагноза БЯЛО ТЕЧЕНИЕ се прави изследване на вагиналната флора като се взема секрет от влагалището и се изследва на микроскоп.

Лечение на Бяло течение

Лечението на заболяването се осъществява с различни антигъбични препарати, които са под формата на кремове или таблетки за прием през устата. При някои жени може да се наложи лечението на Бялото течение да продължи по-дълго време това е при наличието на рецидивираща или хронична гъбична инфекция.

При хора с отслабена имунна система лечението също е затруднено, а при някои болни (например от СПИН) лечението може и да не даде ефект.

Бяло течение

146
com_content.article
(6 гласа, оценка 4.50 от 5)
Бяло течение Симптоми и Лечение4.50 от 5 от общо 6 гласували.