You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Акне причини за поява

akne prichinaОще през миналия век учените установиха, че причина за поява на акне е непостоянството на хормоните от което последва и нормално да бъде установено, че при едни хора генетично е заложено да се образува по-голямо количество акне в сравнение с други! Това направи и борбата с акне (младежки пъпки) практически непосилна щом става въпрос за гени лекарствата не помагат. Това наложи силите на лекарите да се изместят в търсене на механизми да се контролира заболяването - основни механизми по-които се цели справянето с акне са чрез антибиотици, стероиди и други медикаменти.

 

Истината е обаче една тези лекарства против акне не могат да решат проблема в дълъг период на време и най-често се наблюдава временно, подобрение на симптомите, но след спиране не употребата на лекарствата за акне симптомите се възстановяват, а всичко това ни превръща в роби на големите козметични и лекарствени институции.

Лечение на акне

Лечението на акне или по скоро справянето с него може да се осъществи и без да се хвърлят стотици левове за лекарства. Отговора на задачата се крие в нашия организъм и да се научим, кое стимулира появата на акне.

Акне и захари

Обикновено хората, които страдат от тежки форми на акне страдат от слаба непоносимост към глюкоза (основната форма на захарите под която се намират в организма). От тази гледна точка консумирането на храни богати на мазнини и въглехидрати води до влошаване на състоянието на кожата. За да си помогнете и да намалите акнето опитайте се 45% от храната да се пада на белтъците. Въглехидратите в храната нека да са до 35%, а останалите проценти са за мазнините. За да увеличите поносимостта на организма си към глюкоза е необходимо да увеличите съдържаните на хром като допълнителен източник на хром може да използвате хранителни добавки(витамини и минерали).

Акне и плодове

При лечението на акне е важно да се знае, че продукти като шоколад и кола са висок източник на глюкоза и падат към храните в горната категория, тези продукти обаче могат да с косвен причинител за появата на акне като стимулират различни слаби алергични реакции в организма. Приемането на екологично чисти пресни плодове според лекарите дерматолози спомага за лечение на акне. Причината за предпочитане на консумация на плодове пред месо е че в плодовете не се наблюдава наличието на хормони.

Акне и храни богати на йод

Йод съдържащите храни могат да предизвикват усилване на акнето. Причина за това е, че йода в храната може да предизвика хормонален дисбаланс и съответно последваща реакция на усилване на акне. Храни, които не бива да приемате при акне са: морски деликатеси, чесън, лук, йодирана сол както и хранителни добавки съдържащи йод като например Бирена мая.

Акне и козметика

Някои козметични продукти като например боята за коса може да активира проявата на акне, други козметики, подпомагащи появата на акне са автобронзантите. Ако имате проблем с младежки пъпки задължително избягвайте козметични продукти съдържащи: минерални масла, бутил стеарат, синтетичен ланолин, изпропил миристат и стреат, разбира се има и други, но тези са основните. Избягвайте продуктите запушващи порите. Вярно е, че лице покрито с акне не е от най-красивите неща на света, но неправилното прикриване с голямо количество грим няма да спомогне за дългосрочното справяне с младежките пъпки, а напротив ще отежни лечението и ще доведе до по-интензивна поява на акне.

Акне и стреса

Влиянието на стреса върху появата на акне не е доказана, въпреки това някои изследвания сочат, че психичното състояние е важно при лечението на кожни проблеми като акне. Основния стресов хормон е кортизол. Проучвани са страничните ефекти на този хормон в организма - той увеличава съдържанието на кръвната захар, следователно повишава и количеството на глюкозата в кръвта, кортизола подтиска имунната система и води до увреждане на нервните клетки. Доказано до този момент е, че при жените при които след отминаване на пубертета се появява акне са с повишено съдържание на хормона кортизол.

Акне причини за поява

 

152
com_content.article
(3 гласа, оценка 5.00 от 5)
Акне причини за поява5.00 от 5 от общо 3 гласували.