You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Сифилис

sifilisСифилиса е опасно инфекциозно заболяване предаващо се по полов път. След проникване в организма на човека се образува рана, която по-късни изчезва, а инфекциозният агенти на сифилис се разпространяват чрез лимфата из целия човешки организъм. В скучайте в които човек не вземи мерки срещу сифилис му се струва, че то ту се появява, ту отшумява. Хората и най-вече децата още по време на училищният им курс трябва да бъдат добре запознавани с опасностите и последиците при не лекувани на половите болести, каквато е и сифилис. При не вземане на мерки за лечение на това инфекциозно заболяване то причинява разрушаване на вътрешните органи, кости и кръвоносни съдове, а може да има и други отрицателни изяви.Какво представлява Сифилис

Произхода на сифилис е спорна тематика в научните общности. Според едни от твърденията сифилиса произхожда от Америка и е пренесен в Европа, според други автори тази полова болест е възникнала именно в Европа.
Причинител на заболяването е бледна трепонема, това е микроорганизъм със способност да се предвижва.Сифилис - заразяване

Заразяването със сифилис става само чрез директен контакт с болен вече човек. Установено е че микроорганизма причинител на сифилиса бързо умира в извън телесна среда. За това и като главна причина за заразяване се сочи и безразборния полов живот.

Сифилис се предава и от майка на дете по време на бременността, като този път на заразяване с полово предавана болест се нарича вертикален.

Един доста по рядко срещан начин за заразяване със сифилис това е така наречения ежедневен или още битов път. При него заразяването става чрез мръсни ръце или съдове, но този начин е много рядък поради кратката преживяемост на инфекциозния заразител в извън телесни среди.


Симптоми Сифилис

Обикновено първите симптоми на този вид инфекциозно заболяване се наблюдава след около месец (3-4 седмици) като се забелязва твърда рана, която е плътна и ярко червена, в областта, където се е внедрил микроорганизма причинител на сифилис. След известен период от време раната зараства. Това е и момента в който повечето болни смятат, че болестта е отшумяла, но това е точно обратното. Причинителя на инфекцията е в период на активно размножаване и се предвижва чрез лимфата из целия организъм. Обикновено до този етап други симптоми на сифилис не се наблюдават.

В по-късен етап тя напомня за себе си с кожни обриви и рани по стъпалата, дланите, а често и по лигавицата. Както вече беше споменато, ако не се вземат мерки за лечение на сифилис, симптомите са с периодична проявяемост и човек се чувства здрав, но това е заблуда. През периода в който човек се е чувствал здрав микроорганизма причинител на сифилис е заразил вече всички органи като могат да засегнат и нервната система и белите дробове.

Ако болния от сифилис не предприеме никакви мерки консултирани с лекар след период от около 3 години по цялото тяло се личат рани, които са с голяма кожна дълбочина. Появата на тези рани е и знак за разрушаване на вътрешни органи, кости, нервна система и кръвоносните съдове. Крайния етап при не лечение на сифилис е смърт.

Когато болния от предприеме лечение още в най-ранния етап от заразата със сифилис, патологичният процес може да се предотврати, въпреки че пълната функционалност на поразените органи никога няма да се възстанови.

Още за сифилис

1. на първо място трябва да се знае че използването на презерватив намалява риска от разразяване, но не го ограничава на 100%.
2. За разлика от много инфекциозни заболявания, организма ни не изгражда имунитет срещу заболяването сифилис и може повторно да се заразим от него.
3. Ранното диагностициране на заболяването е важна предпоставка за лесното справяне със сифилис и ограничаване на последиците от заболяването
4. Сифилис е едно от не толкова многото заболявания, които могат да се излекуват със 100% успех.
5. Лечението на сифилис става в при диспансерно наблюдение.

При най-малки съмнения за заразяване със сифилис се обърнете към вашия личен лекар незабавно !

сифилис

15
com_content.article
(6 гласа, оценка 4.67 от 5)
Сифилис4.67 от 5 от общо 6 гласували.