You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Витамини как да си ги набавим с храната

vitaminiЗа първи път понятието витамин се е появило през 1912г. и е благодарение на напредването на биохимията и експериментите на Казимир Функ. Първия витамин, който е бил изолиран е витамин Б1. За вашата обща култура е добре да знаете, че витамини са органични вещества чиято молекулна маса е ниска. Организма ни се нуждае от малки количества от тези органични вещества, но при недостига на витамини се наблюдава промяна в обмяната на веществата. Днеска са известни над 30 витамина, с голямо практично значение са:

 

Витамин А

Този витамин е мастноразтворим. Дневната нужда на организма от него е около 1,5 до 2 мг. на ден. Витамин А е важен за зрението на човек, растежа на кожата и лигавицата. При недостиг на витамин А може да се развият няколко вида болести по-важните от които са: кокоша слепота, забавен растеж и други. За да не се достигне до появата на тези болести е необходимо да си набавяте необходимото количество витамин А. Храни, които са богати на този витамин са: от животинските храни най-вече черен дроб, яйца, а от растителните храни в които той се намира под формата на провитамин А, доматите, тиквички, моркови и други.

Витамини от Б комплекса

Витамините от тази група се наричат още витамин Б комплекс представлява група от водно разтворими витамини. По-значимите от комплекса са витамини: B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12. Всички витамини от Б комплекса имат важно значение за организма и вземат участие в обменните процеси, някой от витамините примерно витамин Б5 е съставка на клетъчните ензими, витамин Б12 има важно значение за кръвообразуването и изграждането на меланина на нервните клетки. Количеството от което се нуждаем всеки ден на всеки един от витамините на комплекса е различно. Най-голямо количество ни е нужен витамин Б3 или наричан още витамин PP, ежедневно от него се нуждаем около 15-25мг. Най-малко ежедневни нужди имаме от витамин B12 или наричан цианкобаламин 0.005mg/ден. Храни богати на витамин Б комплекс са: Бирена мая, черен дроб, месо, яйца, мляко, бобови храни.

Витамин C

Това е може би най-известния витамин от всички. За първи път е установен от Джеймс Линд. Витамин C в научните общности е по-известен като аскорбинова киселина. Витамин C има изключително важна роля в организма. Този витамин участва в окислително-редукционните процеси осигуряващи набавянето на енергия на всяка клетка, освен това витамин C укрепва стените на кръвоносните съдове, не по-малка е ролята му да обезврежда образуваните в организма или навлезлите от външната среда токсини. Не на последно по-важност роля е като стимулатор на имунната система.
Ежедневно нуждите на възрастен човек от този витамин са около 100-120мг. При заболяване или бременност нуждите от витамин C се увеличават. Ако в дълъг период от време витамин C е в недостиг се развива заболяването скорбут.

Източници на витамин C са пресните плодове: лимони, шипки, ягоди, касис и други. Най-богат на витамин C на българския пазар естествен източник това е лютата чушка други източници на витамина от групата на зеленчуците са спанак, коприва и други.

Витамин Д

Този витамин спада към групите на мастноразтворимите витамини. Известен е още като калцитриол. Ролята му в организма е да контролира калциево-фосфорната обмяна. Ако този витамин е в недостиг при децата се развива заболяването ражит. Количеството витамин Д, което трябва да приемат ежедневно възрастните е около 0.02мг./ден, при децата количеството е по-голямо и е около 0.10мг./ден. Набавянето на витамин Д може да стани по два начина, чрез собствен синтез и чрез набавянето му с храната. По първия начин набавянето става с помощта на слънчевата светлина. В кожата провитамин ергостерол под действието на UV лъчи се превръща в калцитриол (витамин Д). От храните най-богати на витамин Д са: черния дроб, яйцата, рибено масло и други. За нашите ширини не се наблюдава недостиг на този витамин.

Витамин Е

Известен още като токоферол, този витамин е бил открит през далечната 1922г. Днес за този витамин се знае, че има много важно значение в процесите на оплождане и износване на плода. При недостиг на този витамин може да се наблюдава стерилитет или аборт ако жената е бременна. Количеството на този витамин което е нужно за възрастен човек е между 10 и 20 мг./ден. Богати източници на този витамин са храните: зеленчуци, яйца, мляко.

Витамини

 

163
com_content.article
(5 гласа, оценка 5.00 от 5)
Витамини как да си ги набавим с храната5.00 от 5 от общо 5 гласували.