You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Пчелен мед и канела срещу болести

med i kanelaЕдна от храните, които човечеството използва още от древността това е меда. Същевременно достатъчно сладък, но в същото време и продукт, който не се разваля медът бързо намира място на традиционните кухни на много култури, но освен вкусна храната мед е и изключително полезна. От дълги години народни лечители използват мед за лечение на множество болести. Съчетанието на мед и канела е сравнително по нов похват. Основно известността на тази здравословна комбинация мед и канела произхожда от Аюрведа където мед и канела се използва като основно лекарство.


Още през далечната 1995г. в едно световно известно канадско списание Weekly World News се публикува статия за различните болести, които може да се лекуват с комбинацията от мед и канела. В статията става ясно, че събрания материал е от местен лечител. та ето ги и самите болести, които могат да бъдат лекувани с мед и канела.

 

Мед и канела при артрит

Лечението на хроничния артрит става с помоща на: 1 ч.ч.  смес от топла вода, 1 ч.л. мед и 1ч.л. канела на прах. Приемането на сместа става всяка сутрин и всяла вечер. Според канадския лечител симптомите на хроничен артрит чувствително намаляват ако редовно се приема тази рецепта с мед и канела.

Мед и канела при висок Холестерол

Тази лековита смесица може да помогне и при хора чиито холестерол е прекалено висок. Приготвя се смес от равни дози мед и гореща вода към които се прибавя и 1.ч.л канела. Според авторите на статията на това канадско списание холестерола в кръвта се намаля до 10% до 2ч. след прима на разтворения мед и канела.

Мед и канела срещу грип

този факт не учуди почти нито един от лечителите с които коментирах статията преди да я напиша. Дори и в България и нашата народна медицина. По време на грип или настинки се използва мед. Причината за това е високата му антисептичност. Редовната употреба на мед и канела укрепва имунната система на човек, предпазва тялото ни от бактерии и вируси (не само грипния вирус). Медът е източник на витамини и желязо, което го прави ценна хранителна добавка.

Мед и канела при сърдечно-съдови заболявания

Един често срещан проблем с напредването на възрастта на хората е загуба на еластичност на артериите и появата на тромби. Вие може да намалите рисковия процент на тези заболявания ако хапвате редовно една филия намазана с мед и посипана с канела.

Мед и канела при ухапване от насекоми

Пролетта и лятото има бум на различни насекоми, ако бъдете ухапани от непознато за вас насекомо може да вземете мерки, които да ограничат алергичните прояви, да спрат сърбежа и да намалят оттока. Пропорциите за приготвяне на сместа зависи от засегнатото големината на ухапаното от насекомите място. В най-общия случай се препоръчва смесването на хладка вода и мед в съотношение 2:1 и прибавянето към сместа на 1 ч.л канела. С получената смес се намазва болезненото място. Симптомите обикновено изчезват или се подобряват след около 5 мин. Тази комбинация между мед и канела може да се използва и при опарване от коприва.

Мед и канела

 

168
com_content.article
(28 гласа, оценка 3.54 от 5)
Пчелен мед и канела срещу болести3.54 от 5 от общо 28 гласували.