You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Кръщене на бебе или дете

krystenieКръщението е ритуал едно от седемте тайнства в който естествен стъпва всеки един християнин. Обикновено кръщаването трябва да стани още докато детето е малко или дори бебе, но в България се наблюдава, че голяма част от мъжете и жените на средна възраст са останали не покръстени.

 

Какво представлява кръщението

По най-грубия изказ, но лесен за обяснение под кръщение се разбира символично очистване на човека от греховете на духа и подготовка на човека за новия му живот съгласно християнските вярвания.

Ритуала кръщение

Ако сте решили да покръстите вашето дете/бебе, е необходимо предварително да изберете, кой ще му бъде кръстник. Избора е много важен, защото в християнството човека кръстник е духовен родител, той е водач и покровител, той следи дали покръстеното от него дете върви по-правилния път съобразно християнските вярвания.

Самия ритуал кръщение може да се извърши в църква или манастир. Препоръчваме ви ако сте решили да кръщавате детето си да го направите в някоя по-малка църква или в манастир, където се осъществяват по-малко кръщенета, за да може вашето дете да не се кръщава заедно с още десет. Свещеника който да изведе ритуала кръщение може също да бъде избран от вас.

Кръщение и какво да си нося

В самия ден в който ще се осъществи кръщение на бебето или детето трябва задължително да носите следното: хавлиена кърпа, сапун, червено вино, мед, погача, празна кутия и нови дрехи (купени от кръстника).

Как минава едно кръщене

По време на ритуала кръстника държи детето, свещеника чете специални молитви. В свободната си ръка кръстника държи свещ. Свещеника намазва детето с миро по челото, ръчичките, краката и ушите. Това е и момента в който се осъществява тайнството на "наричането" като по този начин според Библията се пречиства духа на кръщелника.

В следващия момент детето се потапя в светена вода като тази процедура с потапянето се повтаря три пъти. Трикратното потапяне е в името на Отца, Сина и Светия Дух. С кърпата се подсушава детето и му се обличат новите дрешки. Кръстника и свещеника обикалят казана със светена вода три пъти. От главичката на детето се отрязва малак кичур коса като символ на това, че детето вече е божие чадо. Кичура се поставя в кутията, която сте приготвили вече. Свещеника задава въпроси на кръстника, а той отговаря от името на кръщелника.


В самия край на ритуала кръщение се освещава погачата, меда и виното. Кръстника купува малко кръстче на кръщелника, кръста също се осветява и се дарява на кръщелника, той вече е истински християнин и пазен от Бог.

Кръщение

 

177
com_content.article
(9 гласа, оценка 3.67 от 5)
Кръщене на бебе или дете3.67 от 5 от общо 9 гласували.