You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Витамин C източник на здраве

vitamin CАскорбиновата киселина или наричана още сред народа витамин C е водоразтворим витамин. Общата му формула, която е интересна за химиците и не толкова за обикновения човек е C6H8O6. Витамин C оставен на стайна температура се окислява изключително бързо. Този витамин играе важна роля в човешкия организъм поради,, което се приема и допълнително количество от витамин C под формата на хранителна добавка.

Важността на този витамин си произтича и от факта, че той е добавка към редица лекарства против грип, простуда и други видове заболявания. До този момент витамин C се може да се закупи под формата на таблетки свободно във всяка аптека без рецепта.

 

Ролята на витамин C за организма

Дълги години наред дори и днес витамин C е подложен на изучаване от биохимици, лекари и фармацевти. От дълги години е известно антиоксидантния ефект на този витамин. Друга много важна роля която играе витамин C в организма е при синтеза на колаген.

Недостиг на витамин C

Недостиг на този витамин може да се наблюдава при хора, които консумират ниско качествена храна, бедна на зеленчуци и плодове. В миналите векове широко разпространено заболяване скорбут се е причинявало от недостига на витамин C в днешно време това заболяване се среща само в най-бедните райони на света. Случаите на скорбут в България са единични и са причинени при неправилни диети или сред малцинствата най-вече ромите.

Намаленото количество на витамин C отслабва имунната система на организма в резултат на което той е по-податлив на заболявания, а лечението им е силно затруднено.

Количество витамин C на ден

Какво количество витамин C се нуждае организма на всеки човек. По литературни данни количеството витамин C което човек трябва да си набавя ежедневно е около 2 грама за възрастни лица над 19 годишна възраст.

Предозиране на витамин C

Преди години се смяташе, че излишното количество от този витамин се изхвърля без проблемно от организма и не указва вредно въздействие. Ясно е обаче, че днес това не е така. Допълнителното количество витамин C, което се приема от човек оказва токсично действие върху организма и натоварва черния дроб. Предозиране на организма с витамин C може да се получи единствено ако се приема под формата на хранителна добавка. Опасни нива се считат ежедневното приемане на витамин C от 5мг. и повече.

Източници на витамин C

Набавянето на витамини е препоръчително да става от пресни плодове и зеленчуци това ще ви осигури оптималното количество от което се нуждае вашия организъм. Най-добре е да се храните с разнообразна храна  богата на горе споменатите източници. Консервираните плодове и зеленчуци силно намаляват съдържанието на витамин C като обикновено се приема, че количеството намалява с около 35%. Храни богати на витамин C са лютите чушки, червените чушки, зеле от плодовете богати на витамин C са лимон, ябълка цитрусови плодове, ягоди и други.

Ако искате да сте здрави консумирайте плодове и зеленчуци и си набавяйте витамин C

Витамин C източник на здраве

 

178
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Витамин C източник на здраве0 от 5 от общо 0 гласували.