You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Болести по ноктите

bolesti po noktiteМоже би малко от вас знаят, че болестите по ноктите се наричат онихопатии. Обикновено възникването им е генетично т.е. вродено или болестта е възникнала в резултат на въздействие върху ноктите. За генетичните или вродените е ясно, че се предават от родителите върху детето, но придобитите болести са истински интерес за дерматолозите. Според последните причините (факторите) за развитие на дадена болест по ноктите може да се обобщят в следните:


- Биологични фактори - тука се включват различни микози причиняващи гъбични заболявания към биологичните фактори причинители на болести по ноктите се числят и различни родове бактерии;

- Медикаменти - в резултат на употреба на някой лекарства може да се наблюдава деформация или развитие на определени болести по ноктите пример за такива са тетрациклин, цитостатици и др.

- Въздействия на околната среда - този фактор заедно с биологичния се приемат за най-често срещаните причинители на болести по ноктите. Този фактор се изразява с влиянието на физичните и химичните фактори на заобикалящата ни среда. Тук се включва травми, протривания, удари, работа с основи и киселини и други.

- Болести по кожата - Ноктите са естествен завършек на кожата на дланите и ходилата и част от болестите по кожата могат да се прехвърлят и върху ноктите такива са например: атопична екзема, псориазис, лихен планус и други.

Болести по ноктите Симптоми

Често ноктите ни са болни, но ние оставаме слепи за първите изменения, защото се хващат трудно, но е много важно да се справим с болестите в самото начало преди да са довели до трайно увреждане на нокът.

1. Промени в цвета на ноктите

- Бели петна - левконхия. Наблюдава се при анемия (най-често при нея) и по-рядко при някой чернодробни заболявания. Белите петна по ноктите са и признак на недостиг на витамини и минерали..

- Жълто-кафяви петна - причинители са най-често микози, признак на гъбична инфекция, причина може да е и използването на некачествени козметични продукти за нокти (най-често лакове). Причина за подобни петна по ноктите може да са и някой медикаменти.

- Синьо-черни оцветявания - при прием на цитостатици и антималарици също така това може да е признак за субунгвален хематом;

2. Промени в структурата на ноктите

- Пълна липса на нокът по рождение - това е предавано от родител на дете заболяване наричано анонихия. Изключително рядко се наблюдава в България.

- Централно хлътване на нокти - Тази болест по ноктите се нарича койлонхия. Обикновено за възникването му се наблюдава намаляне на количеството на желязо обикновено при желязно дефицитна анемия.

- Задебелели и изкривени нокти - Тази болест по ноктите носи името онихогрифозис. Причина за появата на тази болест са микози.

- Малки, къси нокти - Наблюдава се при системни заболявания – скрелодермия прогресива;

- Чупливи нокти - в медицината това заболяване носи името онихорексис. Причина за повишена чупливост на ноктите може да бъде смущения в обмяната на храната и най-често на желязо и минерали. Също така чупливостта може да бъде повишена при различни болести на черния дроб.

- Натрупване на рогова материя под нокътното ложе –хиперкератозис субунгвалис (hyperkeratosis subungualis) се среща при тежки генерализирани дерматози като хронична екзема, ихтиоза, псориатична еритродермия.

Красивите нокти са важни не само за жените, но и за мъжете. Обикновено не добре подържаните нокти отблъскват хората, а за жените перфектните нокти са задължителни, защото само здравите нокти могат да бъдат добре оформени в маникюр.

Болести по ноктите

 

 

179
com_content.article
(8 гласа, оценка 2.63 от 5)
Болести по ноктите2.63 от 5 от общо 8 гласували.