You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Витамини за кожа

kojaЛипсата на витамини се отразява отрицателно на кожата и е сигнален фактор за не здравословното състояние на целия организъм. Безспорен лидер сред Източниците на витамини за организма това е храната, макар и малка част се синтезират и доставят на човека от микроорганизми, а някой като витамин Д се синтезират директно в организма. Кожата за да бъде красива се нуждае от витамини, при липсата на витамини настъпват различни по степен и сила увреждания на кожата. Те са в резултат на увреждане биохимичните обменни процеси в клетките на кожата.

 

Витамин А - регулира функциите на кожните жлези, осигурява нормалното изхранване на кожните клетки и същ  е временно осигурява нормалната подмяна на клетките на кожата. Витамин А взима участие в образуването на белтъка кератин, подобрява растежа на ноктите. При липса на витамин А кожата е суха, загрубяла и потъмнена. Липса на витамин А се наблюдава и при някои кожни заболявания като - акне, себорейна плешивост различни видове кожни лишеи и други.

 

Източници на витамин А за организма са - мляко, черен дроб, от зеленчуците моркови, тикви и др.

 

Витамин C - взима участие в регулирането на процесите на окисление и обмяната на въглехидратите в кожата. Освен това витамин Ц повишава защитните свойства на кожата като има противовъзпалително и противоалергично действие. При липсата на витамин C се наблюдава бледа кожа, която е суха може да има присъствие на подкожни  пигменти.

 

Източници на витамин C - са всички плодове и зеленчуци - най-много в лимона, ягодите, зелето и други.

 

Витамин D - това е витамин, които се синтезира в подкожния слой под действието на слънчевата светлина. Този витамин е много важен за кожата той се използва при лечението на различни кожни болести и възпаления, алергии и екземи.

 

Източник на витамин D - както беше споменато този витамин се синтезира от самия организъм, но може да се набави от рибеното и кравето масло, жълтък и черен дроб.

 

Витамин F - при недостиг на витамин F в кожата, тя е изсъхнала и се появява пърхуд.

 

Източници на Витамин F са свинската мас, зехтина, лененото масло и други.

 

Важни витамини за кожата  са също витамините от Б-комплекса витамини Е и К, които се намират в различно количество в различните храни. За набавянето на пълния комплекс от витамини за кожата се препоръчва разнообразното хранен.

 

Витамини за кожа

 

17
com_content.article
(4 гласа, оценка 4.25 от 5)
Витамини за кожа4.25 от 5 от общо 4 гласували.