You are here::
<
 
 
 
 
 
 

При настинка и простуда

nastinkaСлед края на топлите дни и началото на дъждовните есени дни неизменно голяма част от хората се разболяват. Обикновено симптомите са сходни хрема, кашлица, а понякога и телесната температура леко се покачва. Вземате различни медикаменти, но като че ли ефект от тях няма и след около седмица симптомите отшумяват ако ви се е случвало значи сте имали настинка.

 


Настинка не подминава никого, ако подцените и не се обличате добре хремата и досадната кашлица ще ви настигнат. Важно е да се знае, че срещу настинка не може да се бори с лекарства каквото и да правите настинката ще ви бъде верен спътник около 10 дена. Все пак тези от вас, които не искат да се примирят със ситуацията може да последват няколко прости стъпки с помощта на които настинката ще премине по-леко.

1. Може би най-досадния елемент на всяка настинка това е хремата. Ако искате да облекчите симптомите е добре да поемате по-голямо количество течности. Течностите които приемате ще предпазят организма ви от обезводняване и ще осигурят влажност в гърлото и по този начин може и кашлицата да се облекчи (поради намаленото дращене).

Добра идея е когато имате настинка да поемате течности под формата на различни домашно направени бульони, които са хем топли, хем приятни на вкус. Когато имате настинка ограничете кафето. Причината за това е, че кофеина който се съдържа има диуретично действие и води до отделянето на по-голямо количество течности, а от тук и опасност от обезводняване и засилване симптомите на настинката.

2. Издухвайте редовно носа. Това е много важно малко хора знаят, че върнатите обратно секрети навлизат в синусите и може да създадат допълнителни проблеми! Има различни средства, които помагат за намалянето на отделяните при настинка секрети от носа, а ако не ви се дават пари може в домашни условия да си правите  водни пари, които имат също доказан ефект и са често използвани в народната медицина при настинка.

3. Когато сте лепнали настинка е добре да си почивате на топло. По този начин организма ви няма да се изтощи имунната ви система ще е по-устойчива и готова за битки с неприятелите.

4. Горещи банни в студени дни. Няма нищо по добро при настинка от горещ душ който да ви напари. По този начин оросяването и движението на кръвта се стимулира. Горещия душ овлажнява дихателните пътища и дишането става по-леко.

5. Яжте плодове богати на витамин C, както и зеленчуци съдържащи Ц и чайове с ехинацея по този начин ще стимулирате имунната си система.

6. При настинка обикновено напрежението в носа е повишено, добра идея е да вземете още една допълнителна възглавница с която да спите по-този начин ще намалите напрежението.

7. Ако настинката е придружена с неприятно дращене в гърлото и суха кашлица освен завишеното количество течности е добре да ви се намират под ръка евкалиптови или ментови бонбони.

И не забравяйте настинка не се лекува, но може да направите така, че да не усетите ефектите от нея.

Насинка

181
com_content.article
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
При настинка и простуда5.00 от 5 от общо 2 гласували.