You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Колики при бебето и какво ги причинява

kolikiМного майки в тревогата си, а понякога и от не знаене смятат, че коликите са болестно състояние. Това обаче не е така. Коликите са състояние на неудържим плач предизвикан от болка в корема при здравите бебета. За младите майки е добре да се кажи, че колики се срещат при почти всички бебета, които се кърмят и въпреки, че коликите протичат с необуздан рев сред мъниците това не бива да се превръща в голяма тревога сред родителите!

 

Причини за колики при бебето

Точната причина за появата на колики при тези малчугани все още не е напълно изяснена, но лекарите предполагат, че децата с по-възбудима нервна система имат по-често и по силни колики.

Ако трябва още по-дълбоко да се вникне в причинителя на коликите при бебетата, то специалистите смятат, че причината за коликите е недоразвитата ферментационна система в стомашно-чревният тракт на младия организъм на кърмачето. Допълнителна причина за поява на колики при бебето е, че перисталтиката на червата е все още не синхронизирана т.е. свиването и отпускането на чревния тракт не става ритмично, което от своя страна затруднява преместването на храната от по-горните до по долните отдели на чревната система на бебето. Не добре доразвитата и синхронизирана перисталтика на червата е и една от основните причини за възбудимостта на децата и наличието на колики в тази тяхна ранна и крехка възраст.

Коликите зависят от възрастта

Една заблуда е да се смята, че при всички деца коликите се появяват! При някой бебета може да няма колики или да са леки и да отшумят с времето без да са създали притеснения в родителите.

Според лекарите около 30% от децата страдат от колики. Възрастта на която започват първите колики при бебетата е около 3 до 6 месец след раждането. Разбира се тези месеци не са задължителни при някои бебета колики са описани още през 45 ден след раждането. Има и едно такова мнение сред специалистите, че деца които са имали по-тежко раждане, хранени с адаптирано мляко и с по-възбудима нервна система са по-склонни към колики в сравнение с останалата група бебета.

Колко продължават коликите

Коликите обикновено се задържат около 3-4месеца като до третия месец около 65% от бебета преминават най-тежкия период

Колики как да ги разпознаете

Бебето е нервно, свива и разгъва крачета и ръчички към тялото, плачът му е неконтролируем и нищо не може да го успокои, сънят на детето е неспокоен и се буди също така кърмачето може да не иска да се храни или да поема по-малко количество мляко. Ако вашето дете има тези симптоми то най-вероятно има колики.

Когато бебето реве редица родители не могат да спрат да се притесняват и това е нормална реакция, но от притеснение полза няма. Периода с коликите при бебето е тежък както за бебето така и за родителите, но както всичко и този период отминава.

Колики

183
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Колики при бебето и какво ги причинява5.00 от 5 от общо 1 гласували.