You are here::
<
 
 
 
 
 
 

ПРИЧИНИ ЗА ЖЕНСКОТО БЕЗПЛОДИЕ

bezplodieПЪРВА ПРИЧИНА ЗА ЖЕНСКОТО БЕЗПЛОДИЕ

Проблеми с овулацията. Нарушеното съзряване на яйцеклетката е едно от най-разпространените причини за женско безплодие. Най-често се среща при тези жени, чийто менструационен цикъл е по-малък от 21 дни или по-голям от 35 дни. В тези случаи яйцеклетката просто не успява ‘’да съзрее’’, или пък става нежизненоспособна.

 

ВТОРА ПРИЧИНА ЗА ЖЕНСКОТО БЕЗЛОДИЕ

Поликистоза на яйчниците. Често женското безплодие е предизвикано от множество малки кистички, които лесно могат да се видят с ултразвук. Засегнатият яйчник обикновено е увеличен два пъти, неговата повърхност е покрита с гладка бяла капсула, през която не може да пробие съзрялата яйцеклетка. Това състояние се съчетава с повишено ниво на мъжките полови хормони. То възниква при дисфункция на женските полови жлези, а също и на щитивидната жлеза, хипоталамуса и надбъбречните жлези.

 

ТРЕТА ПРИЧИНА ЗА ЖЕНСКОТО БЕЗПЛОДИЕ

Непроходимост на маточните тръби. По тях сперматозоидите стигат до яйцеклетката, за да я оплодят. Ако по някаква причина те са непроходими, определено ще има проблем със зачеването. Нарушенията в маточните тръби могат да бъдат различни – от увреждане на ресничките, които ги покриват отвътре, до образуване на сраствания и ръбове.

 

ЧЕТВЪРТА ПРИЧИНА ЗА ЖЕНСКОТО БЕЗПЛОДИЕ

Ендометриоза – разрастване на лигавичния слой на матката извън нейните предели. Тя може да обхване яйчниците, матката, тръбите и другите органи. Ендометриозата нарушава роцеса на съзряване на яйцеклетката и й пречи да се слее със сперматозоида.

 

ПЕТА ПРИЧИНА ЗА ЖЕНСКОТО БЕЗПЛОДИЕ

Ранен климакс. Стандартната възраст за настъпване на климакса е 50-55 години. Но при някои жшни запасите от яйцеклетки се изчерпват по-рано и менструацията спира още на 40-45 годишна възраст.

 

ШЕСТА ПРИЧИНА ЗА ЖЕНСКОТО БЕЗПЛОДИЕ

Биологична несъвместимост. Това нарушение се случва много рядко и при него имунната система на жената разпознава яйцеклетките или сперматозоидите като чуждо тяло и ги унищожава. Освен това в организма на жената могат да се изработват антитела към сперматозоидите, а това понижава тяхната подвижност.

БЕЗПЛОДИЕ

193
com_content.article
(3 гласа, оценка 4.33 от 5)
ПРИЧИНИ ЗА ЖЕНСКОТО БЕЗПЛОДИЕ4.33 от 5 от общо 3 гласували.