You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Грип - Симптоми

gripГрипът е едно от най-типичните за есенния сезон инфекциозни заболяваня. За разлика от простудата, която се развива от повече от 100 различни вируса, грипът се причинява само от вируса тип А,В и С.

Вирусите от тип А и В се разпространяват изключително бързо и лесно и предизвикват големи епидемии. Вирусите от тип С са по стабилни и обикновено стават причина, за по- леки респираторни заболявания. Чрез имунизиране човек може да се предпази от грип А и Б, но ваксина срещу грипния вирус С все още не съществува.

КАК СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА ГРИПНИЯТ ВИРУС

Грипът е изключително заразно заболяване, предизвикано от вируси. Вирусите се разпространяват предимно по въздушно-капков път /при кашляне, кихане/, чрез пряк контакт /целувка/, както и чрез предмети, които са докосвани от болен човек. През носа и гърлото вирусите навлизат до белия дроб, където бързо започват да се разпространяват в клетките на лигавицата.

 

ЗАЩО СЕ РАЗБОЛЯВАМЕ ОТ ГРИБ ПРЕДИ ВСИЧКО ПРЕЗ СТУДЕНИТЕ МЕСЕЦИ

По-честите случаи на грип и грипните епидемии се наблюдават предимно през студените зимни месеци, когато температурата на околната среда и влажността на въздуха са подходящи за разпространението на вируса. Освен това през зимата хората прекарват по-вече време на закрито, където шансът да се срещнат и заразят от други виросоносители е голям.

 

КАКВО Е ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ И ПАНДЕМИЯ

За грипна епидемия може да се говори, ако заболяването засегне голям брой от населението на голяма територия. Когато заболяването обхване цял свят се говори за пандемия.

 

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА ГРИПА

Симптомите на грипа се появяват внезапно и най-често включват: втрисане, повишена температура, главоболие, болки и зачервяване на гърлото, болки в мускулите, запушване на носа. Въпреки, че тези симптоми често са сходни с тези на настинката, ри простудни заболявания температурата рядко се повишава над 38,9 градуса. Характерно за грипа е, че високата температура, над 39 градуса се задържа за 2-3 дни.

 

КАК ДА РАЗЛИЧИМ СИМПТОМИТЕ НА ГРИП ОТ СИМПТОМИТЕ НА НАСТИНКАТА

За разлика от простудните заболявания симптомите на грипа възникват внезапно. Характерна за грипните заболявания е по-високата температура. При грипа кашлицата е суха и може да се засили. Докато при настинка болките в гърлото и кихането са обичайни, то при грипа се срещат рядко. При грипни заболявания се наблюдава изтощение, мускулни болки и отпадналост.

Грип

194
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Грип - Симптоми5.00 от 5 от общо 1 гласували.