You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Протеинова Диета

proteinova dietaПротеините са най-важната структурна единица в нашия организъм. Протеините представляват макромолекули съставени от свързването на аминокиселините. Сред хората термина протеини е известен, но още по-популярното му название е белтък. От 1990г. започна да се говори за качеството на храната. Според редица специалисти диетолози и професионални инструктори по бодибилдинг не е достатъчно да консумираме каквато и да е храна, за да задоволим нуждите на организма по-важно дори и от количеството е качеството на храната.

Според ООН качествени храни са тези, които задоволяват белтъчния (протеиновия) глад на организма. Ако в продължение на даден период количеството на протеините в храната е недостатъчно за да може организма да възстановява своите структури е на лице протеинов глад и организма започва да разгражда мускули (а не мазнини) за да задоволи нуждите си.

 

За активно трениращите хора или за тези които искат просто да редуцират теглото си протеиновите диета са изключително полезни. С тяхна помощ фитнесджиите ще могат да увеличават мускулната си маса без излишно натрупване на мазнини, а обикновените хора ще могат да редуцират мазнините си без да окажи влияние върху тяхното здраве.

 

Храни богати на протеини (белтъци)

Повечето хранителни продукти съдържат както белтъци така и мазнини и въглехидрати, поради което изобилието на храни съдържащи висока концентрация на протеини и ниска концентрация на въглехидрати и мазнини са малко, ето няколко примера за такива като разбира се не изчерпва списъка:

 

- Белтък от яйце;

- Пилешко месо, риба, телешкото филе;

- Обезмаслено сирене и извара;

- Тофу, което също е обезмаслено;

 

Основен принцип при протеиновата диета е, че ограничаваш приема на храна, която лесно се трансформира в мазнини, ядеш основно високо белтъчна храна, за да поддържаш мускулите си и съчетаваш този хранителен режим с физическо натоварване, за да запазиш мускулната си маса.

 

Колко протеин ми трябва

Изчисляването на количеството белтъци, което трябва да приеме човек е различно и зависи от пол и телесна маса.

 

За жените количеството протеин, което трябва да се приема е около 2.6гр. на килограм тегло т.е. ако сте 60кг. това значи 2.6 х 60 = 156гр. препоръчителна доза протеин на ден

 

За мъжете количеството протеин, което трябва да се приема е около 3,2гр. на килограм тегло т.е. ако сте 85кг. това значи 3,2 х 85 = 272гр. препоръчителна доза протеин на ден.

 

Протеинова диета меню

7-8 часа – (1 обез. кисело мляко)

10 часа – (салата от домати със 150 гр. извара и сол)

12 часа – (150 гр. месо на скара и салата)

14 часа – (1 обез. кисело мляко)

16 часа – (яйчни белтъци с подправки и салата)

18 часа – (150 грама месо на скара и салата)

20 часа – (супа от тофу)

 

Протеинова диета

199
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Протеинова Диета5.00 от 5 от общо 1 гласували.