You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Болки в гърлото спрете ги с билки

bolki-garloМного хора са изпитвали неприятното чувство на сухо драскащо гърло. Основните причинител на зачервяване на гърлото са бактерии вируси, но също така болките в гърлото може да са причинени от алергия, въздух с ниско съдържание на блага, вдишване на различни дразнители.

 

Възпалението на гърлото е съпроводено най-вече с настинка, грип или инфекциозна мононуклеоза. Не винаги лечението на червеното гърло е задължително с лекарства дори напротив много по-добре е да лекуваме болките в гърлото с природни средства.

 

Профилактика на възпалено гърло

Най-добрата профилактика е предпазливото поведение. Препоръчва се с настъпване на студени дни да сте облечени топло, носете шал. Препоръчително е пиенето на голямо количество не газирани напитки, но също така да нямат и кофеина. Повишете консумацията на чесън, той ще ви предпази не само от болки в гърлото, но и от грип и грипоподобни заболявания.

 

Лечение на болки в гърлото

Най-често болното гърло се лекува с различни смучещи хапчета или сиропи за гърло, но има и много по-полезен начин, а именно с помощта на билки.

 

Правете 3-6 пъти дневно гаргара с чай от мащерка, хидрастис или комифора или добавяйте във вода по няколко капки тинктура от тези билки. Може да използвате градински чай с чаена лъжичка ябълков оцет. Тези билки притежават антисептични и успокояващи свойства.

 

При засилена кашлица и драскане в гърлото може да използвате билки с успокояващо действие като лопен или подбел.

 

На всеки 2 часа правете по няколко минути гаргара с чаша топла вода, в която сте разтворили по 2 капки масло от сандалово дърво и лимон или по 2 капки масло от атласки кедър и евкалипт. Не поглъщайте течността.

 

Често болките в гърлото отшумяват до около седем дни, ако обаче гърлото продължи да ви боли, а червения цвят не е изчезнал е добре да потърсите специализирана лекарска помощ. Ако още в самото начало на зачервеното гърло имате висока температура, гадене, замаяност, главоболие или обриви потърсете съвет от медицинско лице. Незабавно потърсете лекар, ако: Се появи задух, болка в гърдите или сърцебиене.

Болки в гърлото

200
com_content.article
(2 гласа, оценка 4.00 от 5)
Болки в гърлото спрете ги с билки4.00 от 5 от общо 2 гласували.