You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Петък 13 - Истина или Измислица

13 petakПетък 13 наричан още сред хората "черен петък" е известен като злощастен ден не само в България, но и навсякъде другаде по света. Народната митология бързо възприема нещастията и по-трудно хубавите моменти поради, което и в Българската национална мисъл петък 13 придобива голяма популярност за кратко време. Като се казва кратко все още никой не знае кога за първи път петък 13 е обявен за ден на фаталистите.

Символика на числата

Числата са играели важна роля в човешкия живот. Още от дълбока древност е имало сакрални числа. За Българите (и не само) подобни са били примерно числото три - символ на трите измерения подземно царство, наземно и небесно по-късно подобен смисъл придобива и в християнството, но там числото три е свещено и заради Св. Троица - Бог, син и Св. Дух. Числото четири също има сакрален смисъл поради значението му на четирите посоки на света. Седем се смята също за добра цифра тъй като е съчетание между предните две. Числото 12 е символ на хармонията и пълната затвореност, символизира затварянето на цикъла и  началото на нов.

Защо 13 да е фатално

Ако дадено число не сред свещените това в никакъв случай не го прави фатално. Защо числото 13 и то точно в ден петък е станало толкова злощастно? Съществуват няколко хипотези по този повод

Петък 13 Хипотеза 1

Според номеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-ата е картата на смъртта.

Петък 13 Хипотеза 2

Още в древен Рим, по времето когато магията е била позволена и била загадъчно чудо, магьосниците се събирали в група по 12 и никога повече, защото вярвали, че 13 е смъртта

Петък 13 Хипотеза 3

В по-ново време ясно се откроява датата 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Петък 13 - Интересни факти

Правени проучвани показват, че дори и днес на съвременното общество над 80% вярват, че петък 13 е фатален ден.
Интересно е да се посочи, че голяма част от небостъргачите в САЩ нямат 13 етаж. 13 етаж липсва и в някои хотели, които дори нямат стая с номер 13. Явно суеверни са и от Формула 1 където няма болид с този фатален номер. Много любопитен факт докато правих това проучване е че на 13,04,1970 совалката Аполо 13 предназначена за мисия до луната се взривява. Правено е проучване, според което едни от най-известните серийни обици са 13 буквени именна.

Петък 13 мит и легенда

Никога не може да си сигурен дали това е истина дали дадено число е опасно, дали друго е късметлиско но винаги може да се презастраховате от лош късмет.

Петък 13

 

204
com_content.article
(9 гласа, оценка 4.67 от 5)
Петък 13 - Истина или Измислица4.67 от 5 от общо 9 гласували.