You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Болки в стомаха - Причини и Лечение

stomahОбичате ли люти чушлета, червен пипер и апетитка? Навярно похапвате с удоволствие пикантната българска кухня, италиански пици с много подправки и лютиви индийски гозби? Помислихте ли обаче за стомаха? Как се чувства той?

 

Ако имате парене, киселини, болки, това означава, че сте от хората с чувствителен стомах. Неразположението може да е в резултат на гастрит, който е провокиран от възпалена стомашна лигавица. При подобни оплаквания трябва да се избягват алкохолът, подправките и никотинът.

Понякога се появяват болезнени спазми като при глад. Това са най-честите и за щастие безобидни стомашни болки.

 

Когато се касае за язва, спазмите са силни и се появяват от 1 до 3 часа след ядене или през нощта. За да ги облекчите, трябва просто да хапнете нещо. Този род спазми изискват консултация с лекар.

 

Слабите болки в стомаха

Малцина от страдащите търсят лекарска помощ. Повечето хора или нищо не правят в подобни случаи, или се самолекуват. Всеки има в домашната си аптека лекарство против стомашни болки. Става въпрос за антикиселинни медикаменти, които обикновено се приемат след хранене. Те нямат странични ефекти, но не бива да се вземат продължително време. Тяхната дълготрайна употреба потулва понякога по-сериозно заболяване, което изисква лекарска намеса, какъвто е случаят с язвата.

 

Впрочем, вече се появиха доста лекарства против язва, които действат почти веднага. Ефектът им е по-дълготраен. Те се предлагат в различни форми – на таблетки, като разтворими хапчета, дори на гел. Удобни са за носене в дамската чанта или в джоба. Вкусът им е приятен и могат а се ползват от диабетици или хора с наднормено тегло. Не съдържат сол, което означава, че могат да се предписват и на хипертоници. До момента не са установени противопоказания.

Безобидните стомашни болки, които са най-честите, могат лесно да бъдат облекчени. Може да ги избегнете, ако спазвате следните правила:

 

КАКВО ТРЯБВА ДА ИЗБЯГВАТЕ:

 

  1. БЪРЗОТО ЯДЕНЕ НА КРАК. Винаги намирайте време да седнете на маса и ако е възможно, яжте бавно и дъвчете добре храната.
  2. ТРУДНОСМИЛАЕМИ ХРАНИ, богати на мазнини и киселини, трябва да присъстват рядко на вашата трапеза. Особено вечер.
  3. ПИКАНТНИТЕ ЯСТИЯ ТРЯБВА ДА СЕ КОНСУМИРАТ В МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА КАТО ДОБАВКА КЪМ ДРУГА ХРАНА.
  4. АЛКОХОЛЪТ, ТЮТЮНЪТ, ПЛОДОВИТЕ СОКОВЕ, ГАЗИРАНИТЕ НАПИТКИ СА ВРЕДНИ.
  5. ШОКОЛАДЪТ ДА НЕ СЕ ДАВА НА ГЛАДНО
  6. ИЗБЯГВАЙТЕ НОСЕНЕТО НА ТВЪРДЕ ТЕСНИ В ТАЛИЯТА ДРЕХИ.
  7. ПРЕКАЛЕНИЯ СТРЕС ВОДИ ДО СТОМАШНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.

 

КАКВО СЕ ПРЕПОРЪЧВА:

 

  1. ДА СЕ ДЪВЧЕ ДОБРЕ ХРАНАТА
  2. ДА СЕ ВЕЧЕРЯ РАНО
  3. КАТО СПИТЕ, ГЛАВАТА ВИ ДА БЪДЕ НА ВИСОКО

Болки в стомаха

207
com_content.article
(21 гласа, оценка 3.38 от 5)
Болки в стомаха - Причини и Лечение3.38 от 5 от общо 21 гласували.