You are here::
<
 
 
 
 
 
 

КРИВОГЛЕДСТВО

krivogledstvoКривогледството е състояние, при което има явно отклонение на очите. Кривогледството се проявява предимно в ранна възраст и засяга от 2 до 4 на сто от децата. Среща се и при възрастни хора, като най-често е в резултат от травми или симптом на друго забавление.

 

При бебетата до 3-4 месечна възраст съществуват т.нар. физиологично изкривяване, тъй като очните движения все още не са координирани. След 4 месеца бебетата започват да виждат по-ясно и да фокусират малките предмети, в резултат на което очите им се изправят без необходимост от лекарска намеса.

 

Специалистите редураждават, че след 6-ия месец не съществува физиологичен страбизъм /кривогедство/. Макар и в сравнително редки случаи кривогледството в детска възраст може да е симптом на по-сериозно очно заболяване и ако родителите забележат някакво изкривяване на окото, трябва веднага да се консултират с офталмолг.

 

При някои деца се наблюдават т.нар. лъжливо кривогледство, породено от вътрешната срана на окото, близко разположение на очите или по-широка основа на носа. При растежа на детето лицето му се развива и оформя и лъжливото усещане, че очите му се изкривяват, изчева.

 

В зависимост от посоката на отклонение на окото, се разграничават три вида кривогледство:

 

- Екзотропия е , когато окото се отклонява навън.

- Езотропия е, когато окото се отклонява навътре и зрителните оси на двете очи се пресичат.

- Вертикално отклонение е, когато едното око се изкривява нагоре или надолу.

 

В зависимост от типа на кривогледството отклонението на очите може да бъде постоянно или периодично.

 

ПРИЧИНИ ЗА КРИВОГЛЕДСТВО

Причините за кривогледството са много и различни. Най-важните от тях са:

- Наследствена обремененост

- Травма

- Висока температура

- Пареза или парализа на очните мусскули

- Често при малките деца с далекогледство се наблюдават т нар. акомодативен страбизъм, при който, за да компенсира далекогледството, детето фокусира погледа си. Това състояние се развива най-често във възрастта между 2 и 6 години, но може да се забеежи и по рано.

 

ЛЕЧЕНИЕ НА КРИВОГЛЕДСТВОТО

След поставяне на диагнозата лечението на кривогледството зависи от причините за възникването му и подходът се избира от специалист спрямо конкретния случай.. Целта на лечението е възстановяване на биокулярното зрение. В случаите, когато кривогледството не е симптом на друго очно или туморно заболяване, лечението може да включва:

  1. оптични упражнения за възстановяване на едновременното възприятие на двете очи.
  2. носене на очила – за по ясно виждане и като следствие, спомагащо ‘’изправянето’’ на очите.
  3. хирургична намеса – за постигане на равновесие между по-силни и по-слаби действащи мускули.

Когато късогледството е диагностицирано по късно, хирургичната интервенция е наложителна. С нея се постига окончателно и пълно изправяне на очните оси.

 

Ранната диагностика на кривогледството е от изключително значение, тъй като кривогледството в ранна детска възраст, макар и рядко, може да е сигнал за сериозно очно заболяване или дори тумор.

Ако изкривяването не се лекува бързо и адекватно, окото може да остане ‘’мързеливо’’ и да се наруши развитието на пространственото зрение.

КРИВОГЛЕДСТВОТО

 

209
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
КРИВОГЛЕДСТВО5.00 от 5 от общо 1 гласували.