You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Авитаминозата - недостиг на витамини

vitaminВитамините са специфични органични, жизнено необходими за човека вещества.. Те оказват действие върху редица жизнени процеси – растеж, развитие, обмяна на веществата и физиологичното състояние на организма.Освен това повишават имунната устойчивост , стимулират образуването на кръвни клетки и функционирането на черния дроб,

жлезите с вътрешна секреция, повлияват възбудните и задръжните процеси в централната нервна система и други. Необходими са за правилното усвояване на основните хранителни вещества и химичната активност на ензимите.

 

Авитаминозата е състояние на пълна липса на даден витамин в организма.

 

Недостигът на витамин А води до забавяне на растежа, вроговяване на кожата, понижаване на функциите на различни жлези, податливост към инфекции.

Една от сериозните прояви на липса на витамин А е кокошата слепот, изразяваща се в загуба на остротата на зрението, особено в здрач и тъмнина.

 

Недостигът в храната на витамин B1 води до непълно изгаряне на въглехидратите и натрупване в организма на продукти от междинната им обмяна, които оказват вредно действие върху периферната нервна система.

 

При недостиг на витамин В2 се възпаляват устните, слизестата обвивка на езика и устата, които стават пурпурночервени, появяват се язвички в ъглите на устата. Възниква дерматит по лицето и гърдите, възпаление на лигавицата на остата и роговицата на очите, парене и светлобоязън. Наблюдава се загуба на апетит, главоболие, рязко понижаване на работоспособността.

 

Недостигът на витамин Д у децата води до рахит. Наблюдават се нарушение в развитието на зъбите и ноктите, слабост на мускулите и свързано с това отпускане на коремната стена. Болните деца често изостават във физическото и психическото си развитие, често боледуват от инфекциозни заболявания.

 

Авитаминозата на витамин Е води до нарушения в обмяната на веществата и тежки поражения на различните органи и системи.

 

Витамин РР /ниацин/ е много необходим, тъй като влиза в състава на ферменти, участващи в окислителните процеси. При недостиг намалява апетитът, появяват се болки в стомаха, гадене, диария, отпадналост, отслабване на паметта. По-продължителен недостиг на витамин РР води до развитие на пелагра. При нея се появяват тежки поражения на стомашно-чревния канал, кожата и централната нервна система, като възникват сериозни психични разтройства. За появата на пелаграта играе роля и недостигът на витамините В1, В2,В6.

 

Хроничният недостиг на витамин С води до появата на скорбут. Сега той се среща рядко , а много по-чести са леко изразените, скрити форми на недостиг на витамин С. В тези случаи се понижава работоспособността, появява се апатия, бърза умора, понижена съпротивляемост към токсични вещества, към въздействието на ниски темератури, човек става по-предразположен към простуда, грип и други инфекциозни заболявания, по-трудно зарастват раните, както и костните счупвания. Недостигът на витамин С води до изменение на съдовите стени и благоприятства развитието на атеросклерозата.

 

През зимните месеци е много трудно да си набавим полезна и витаминозна храна. Предлагаме няколко храни, за които сме сигурни, че имате в къщи, а консумацията им е препоръчителна.

 

КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ – само една порция от него ще ви осигури дневната норма от витамин С. Освен на аскорбинова киселина, зелето е богато и на витамини от група В /отговорни за работата на нервната система, здравия сън и доброто настроение/, витамин РР /необходим за гъста коса и чиста кожа/ и витамин U /основен защитник на стомаха от язва и гастрит/.

 

КАРТОФИТЕ – ако ръцете ви измръзват, наблягайте на тях – те съдържат много калий, който подобрява кръвообръщението.

ЧЕСЪН – той е богат на алцин, който помага на организма да се справи по-лесно с вирусите и вредните бактерии.

 

КИСЕЛОТО МЛЯКО – то способства за преработването на храната и за усвояването на витамините, подобрява имунитета и предпазва организма от инфекции.

 

Останалите храни, които обезателно трябва да включите в менюто си – репички, тиква, яйца, кестени, зелен грах, боровинки, райска ябълка и портокали.

Витамини недостиг

213
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Авитаминозата - недостиг на витамини5.00 от 5 от общо 1 гласували.