You are here::
<
 
 
 
 
 
 

КОНЮКТИВИТ

koniuktivitКонюктивитите представляват около 30% от очната заболяемост, като при сезонни епидемии честотата им може да достигне 70-80%. Почти всеки трети в даден етап от живота си страда от това заболяване.

 

Важни за лечението и прогнозата на конюктивита са два фактора;

 

- Причината за възпалението на конюктивида
- Състоянието на имунната система

 

Конюктивитът сравнително рано води до появата на симптоми, което кара пациента навреме да потърси лекарска помощ. Най-често оплакванията са доста неспецифични и се изразяват в появата на глождене или чувство чуждо тяло в окото. Те често са съпроводени и с парене и сърбеж, което само по себе си подсказва възпалителната генеза на състоянието. Самият сърбеж в повечето случаи насочва не само към заболяването, но и определя и неговия вид – най-често в тези случаи става дума за алергично обуслован конюктивит.

 

Понякога особено в случаите на бурна възпалителна реакция ОКОТО ОТДЕЛЯ СЕКРЕТ който в зависимост от причинителя е различен по количество и качество. През нощта този секрет води до слепване на миглените ръбове и прави невъзможно отварянето на окото рано сутрин. В тези случаи често освен конюктивата се засяга и самия миглен ръб, който изглежда подут, зачервен, с налеп по повърхността му. Нерядко поради силния сърбеж пациентите, разчесвайки мигления ръб, причиняват разпространение на инфекцията.

 

Твърде често единственият симптом на конюктивита може да е зачервяването на окото. В някои случаи то може да обхване и двете очи, друг път възпалението може да засегне само едното око. Зачервяването се дължи на възпалението може да засегне само едното око. Зачервяването се дължи на възпалението, изпъкването и разширяването на малките кръвоносни съдове в областта на склерата /бялото в окото/, в резултат на което те изглеждат подчертано червеникави. В някои случаи зачервяването се съпровожда с лека болезненост, друг път на преден план изпъква непоносимостта към светлината.

 

ВНИМАНИЕ! Трябва да се отбележи, че независимост от многообразието на симптоми и оплаквания, които съпровождат конюктивита, заболяването никога не води до намаление на зрителната острота или до чувството за болка. Обикновено наличието им предполага друго, по-сериозно, състояние на окото.

 

Това е изключително важно и трябва да се знае както от пациентите, така и от самите лекари, защото именно нарушената зрителна острота подпомага разграничаването на иначе благоприятно протичащия конюктивит от други офтомологични състояния, които не са чак с такъв добър ход на протичане.

 

Често на базата на оплакванията от страна на пациента още в самото начало лекарят се насочва към конкретната диагноза. И все пак следните диагностични методи могат да подпомогнат по бързото и по точното ДОКАЗВАНЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО:

- изследване на зрителната острота

- изследване на зеничните реакции

- изследване на очния сегмент с помощта на биомикроскоп

- изследване на очните дън


Микробиологично изследване се налага изключително рядко. Обикновено то се прави при пациенти, неподдаващи се на лечение или при такива, при които се подозира наличието на хламидиална инфекция.

 

ЛЕЧЕНИЕТО – Не съществува единствена схема, по която може да се осъществи терапия на повечето възпалителни изменения на конюктивата.

 

Острият катарален конюктивид е най-често срещаното очно заболяване, което засяга конюктивата на очите и се проявява със зачервяване. Започва обикновено внезапно. Сутрин болният се събужда със залепнали клепачи, със засъхнал секрет по миглите. От очите се отделя секрет, който често е гноен болният се оплаква от глождене и парене в очите. Причинители на острия катарален конюктивит са редица бактерии и някои вируси.

 

Конюктивитът често се развива във вид на малки епидемии. Пренася се с нечисти ръце, ползване на общи кърпи за лице, постелно бельо и др.

 

Лечението на острия конюктивит става по лекарско предписание с очни капки и мехлеми.

 

Това което трябва да се знае, че заболяването Е ЗАРАЗНО и трябва да се пази изрядна хигиена.

 

Личното бельо, кърпите за лице и постелното бельо трябва да се сменят всеки ден, да се изваряват и да се изглаждат с гореща ютия. Децата с остър катарален конюктивит не се допускат в ясли и детски домове до пълното им оздравяване.

 

Острият катарален конюктивит, макар и да протича доста бурно, не представлява опасност за зрението. Лекуван правилно и своевременно, той стихва за 2-3 дни.

КОНЮКТИВИТ

216
com_content.article
(10 гласа, оценка 3.50 от 5)
КОНЮКТИВИТ3.50 от 5 от общо 10 гласували.