You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Поликистоза на яйчниците

polikistozaТова заболяване е едно от най-често срещаното заболявания (когато се говори за хромозомни заболявания) в гинекологичната практика. По данни на Световната здравна организация приблизително около 9% от жените в активна полова възраст имат поликистоза на яйчниците. Когато за първи път жената се сблъска с поликистозата първата асоциация е киста на яйчниците и страх от оперативно премахване. Поликистозата обаче е различно заболяване при което не става въпрос за тумор!

 

Поликистоза на яйчниците - Диагноза

Диагностицирането на заболяването става на базата на три групи симптоми наличието на които определя на 100%, че става въпрос за поликистоза. Тези три симптома са:

Нарушение в менструацията - когато се говори за нарушения в менструацията става въпрос за липсваща или оскъдна менструация или неправилни дървения.

Повишено ниво на мъжки хормони - това е друг признак за наличие на поликистоза, обикновено видимо може да се забележи повишеното количество на мъжки хормони, изразява се с засилено окосмяване. В някои случай може да не е видим т.е. окосмяването да е нормално.

Ехографски - множество малки кистички

Според гинеколозите наличието на само един от симптомите не може да бъде основателен признак за наличието на поликистоза на яйчниците, понякога дори наличието на всички изброени симптоми може да не значи, че жената има полистоза. Именно поради тази причина единствено лекар гинеколог може да ви отсъди точната диагноза.

Поликистоза на яйчниците - Причина за поява

Въпреки, че през последното десетини години медицината напредна много все още точната причина за поява на поликистоза на яйчниците не е напълно изяснена. Смята се, че жените, които имат това заболяване са предразположени към развитието му. Често се наблюдава генетична обвързаност между майки и дъщери (това е хипотеза и все още не е установен ген, който да предава болестта).
Появата на заболяването поликистоза на яйчниците става през последните години от пубертета или малко след пубертета.

Поликистоза на яйчниците - Симптоми

Един от симптомите на болестта, който се установява най-напред е липсата на овулация, което провокира жените да посетят гинеколога си и. Освен напълно спиране (което е и по-рядка форма) се наблюдава рядко настъпване на менструации. Жените страдащи от поликистоза на яйчниците имат проблеми с забременяването, което е друг фактор подтикващ жените да посетят лекар специалист. В някои случаи липсата на менструация се редува с продължителни неправилни кръвотечения.
Както беше споменато по-ранно в статията при поликистоза на яйчниците се засилва влиянието на мъжките хормони. Лекарите правят оценка на окосмяването в долната област на корема, горната устна, брадичката. Като при оценка на окосмяването при жените се вземат различни аспекти като етнос, цвят на кожата, естествено окосмяване, гъстота и други. Страничен аспект от поликистоза на яйчниците е повишеното омазняване на кожата и косата, често се появява акне по лицето дори и след отминаване на пубертета.

Поликистоза на яйчниците - Опасности

Жените с диагноза поликистоза на яйчниците трябва да внимават с общото си здравословно състояние. Те попадат в различни рискови групи. При жените с поликистоза на яйчниците се наблюдава резистентност към хормона инсулин, той от своя страна регулира нивото на кръвната захар в организма, което ги прави предразположени към развитието на диабет. Друг скрит риск, който носи в себе си поликистоза на яйчниците е риска от наднормено тегло. Около 35% от жените, а за някои нации и до 75% от жените имащи поликистоза на яйчниците се наблюдава увеличение на наднорменото тегло.

Лечение на поликистоза на яйчниците

Лечението на това заболяване може да се осъществи по два начина, като основен критерии в подбора на метода е дали жената се опитва да забременее или не. Ако жената се опитва да забременее основния подход, който всички гинеколози предприемат е стимулиране на овулацията. Използва се основно кломфен цитрат. Друг подход, но на значително по-висока ценна това е инжекционното. Това лечение обаче се прилага само при опити за забременяване, чрез метода in vitro. По мнение на лекарите поликистоза на яйчниците е заболяване, което добре се повлиява при медикаментозно лечение в редки случай обаче може организма да не се повлияе от предписаното на този тип лечение на поликистоза на яйчниците тогава единствения вариант който остава е оперативната фенестрикция. Оперативното лечение на поликистоза на яйчниците е с добра успеваемост, но въпреки това се оставя като последна възможна алтернатива причина за това е, че може да се наблюдава сраствания пречещи на забременяването.

Лечение на поликистоза на яйчниците при жените, който не желаят да забременяват е значително по-просто, по-евтино и значително по-лесно. То се осъществява главно с изписването на противозачатъчни средства, които контролират нивото на хормоните и водят до постоянство в месечния цикъл.

Поликистоза на яйчниците

 

217
com_content.article
(5 гласа, оценка 4.00 от 5)
Поликистоза на яйчниците4.00 от 5 от общо 5 гласували.