You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Страх при децата - как да се справим

strahНапълно нормално е децата да се боят. Важното е родителите да се научат да овладяват негативните емоции на подрастващите, да ги научат как да надмогват страха.

 

Бащата се ядосва на сина, че го е страх от тъмното. ‘’Какъв мъж ще стане от него’’, след като се страхува и през нощта до леглото му трябва да свети лампата.

‘’Момчетата не плачат!’’ – крещи майката по детето, което винаги лее крокодилски сълзи, щом тя излезе и го остави самичък. Родителите са убедени, че хлапето е прекомерно страхливо, защото не го възпитават както трябва.

 

КЪДЕ Е ИСТИНАТА?

Прекомерната закрила и предпазването от ежедневните опасности могат да доведат до поражения в психиката – категорични са специалистите. Страховете не са глезотии, а типични за възрастта изживявания. Погрешно е да се подхожда твърдо, защото страхът е неотменна част от ежедневието на всяко дете.

 

ТРИ СА ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА НЕГО:

- На първо място стои здраво вкорененият инстинкт за опасност. Той представлява важна защита, която предпазва и детето, и възрастните от рисковани ситуации. Страхът е майката на предпазливостта е защита.

- Втори по важност е житейският опит. Децата, чийто родители са разведени, често се страхуват да не ги изоставят. Това е преносен страх, които автоматично се възприема от подрастващите, ако се чувстват несигурни.

- Третата причина се базира на възпитанието. Ежедневно чувате реплика от типа: ‘’Недей да пипаш кучето, че ще те ухапе’’, ‘’Не пипай цветето, то е отровно’’, ‘’Не играй пред блока, че някой ще те открадне…’’. Най-големи вреди причинява прекомерното предпазване от опаснастите при обикновени житейски ситуации. За да могат тези страхове да бъдат преодолени, е необходимо преди всичко родителите да имат доверие на детето си. Да го оставят само да се справи с дадено положение. Въпреки че са малки на години, децата имат нужда от уважение от страна на възрастните.


Принципно погледнато страхът не е нещо лошо. Той е предизвикателство. Само този, който познава страха, изпитва и приятното чувство на удовлетворение, че със собствени сили е успял да се справи с него. Затова малките деца имат нужда от подкрепа от страна на родителите. Те не бива да бъдат иронизирани или подлагани на натиск. Само подрастващите, на които им се предостави възможността сами да се справят със страховете си, могат окончателно да ги преодолеят.

 

ОТ КАКВО СЕ СТРАХУВАТ ДЕЦАТА?

- Едно изследване показва, че страхът от неизвестното, от поражения върху родителите заема първо място в списъка на детските страхове.

- На второ място малчуганите най-много се страхуват от престъпления спрямо тях – 56 на сто

- Боят се мама и татко да не се разведат – 49 на сто.

- Притесняват се да не избухне пожар в къщата – 45 на сто.

- Да не стане катастрофа – 40 на сто.

- Не само от физически, но и от душевни травми се боят децата. От подигравки и грубости от страна на други деца се плашат 40 на сто от децата.

- Страхуват се още от тежки болести – 39 на сто, родителите да не са безработни – 34 на сто, от лоши бележки в училище – 23 на сто.

218
com_content.article
(3 гласа, оценка 3.33 от 5)
Страх при децата - как да се справим3.33 от 5 от общо 3 гласували.