You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Белтъци - здравословно хранене

beltaciПоемането на здравословна храна е едно от най-важните условия за здрав и силен организъм, но знаем ли всъщност кои храни са наистина полезни и кои наистина вредни. За полезни храни се считат тези, които осигуряват необходимите вещества за съществуването на човек и за изграждане на устойчиво и стабилно здраве.

От тази гледна точка най-важни за това са белтъците. Белтъците в организма имат изключително разнообразна и жизнено важна функция. Именно поради тази причина храните съдържащи голямо количество белтъци се приемат за изключително полезни. Такива храни са например рибе месо, бадеми, лешници, яйцето, бирена мая, соя и други. За да се разглежда една храна като белтъчно богата тя трябва да съдържа минимум 10% белтъци от общата и маса.Преработката на белтъците се осъществява с помощта на ензими, които се синтезират в стомаха, панкреас и в тънкото черво. Характерна особеност на белтъците е, че при тяхното разграждане се отделят множество киселини и отпадни продукти, поради тази причина те трябва да бъдат внимателно комбинирани.

Белтъчен глад
Белтъчния глад се разглежда като болестно състояние на организма. То се проявява най-често в резултат на диети, които са с много тежки периоди. В резултат на получаването на по малко от необходимото количество ежедневна дажба белтъци, за да задоволи своите потребности организма започва да разгражда белтъчни структури това най-често са мускулите. Белтъчния глад е опасен и цялостно вреден за организма. Избягвайте диети, които не ви осигуряват минимално количество белтъчна дажба за ден.

 

Белтъци

21
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Белтъци - здравословно хранене5.00 от 5 от общо 1 гласували.