You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Пожълтяване на зъбите

jalti zybiПрез последните години се наблюдава негативна тенденция сред българското население, а тя е, че все по рядко ходят на консултация при зъболекаря. При 63% от населението зъболекарския кабинет се посещава само тогава, когато зъбът е развален и кариеса е на лица, а основната причина да отиде българина до зъболекаря е че болката е станала нетърпима. Посещенията при зъболекаря обаче не бива да бъдат само при зъбобол има и други негативни тенденции като пожълтяването на зъбите. Това е един сериозен козметичен и здравословен проблем на около 40% от населението.Пожълтяването на зъбите е свързано с нарушаване на емайла (най-външната обвивка на зъбите). В резултат на нарушаването на емайла определени вещества навлизат навътре в зъбната структура и оцветяват дентина. Този процес води до помътняване на зъбите и те изглеждат жълти.

Пожълтяване на зъбите - Причини


Причините, които може да доводът до пожълтяване на зъбите са най-различни, но на челните позиции се намират: Тютюн, кафе, заболявания и други.

Пожълтяване на зъбите при пушачите

Малко от пушачите са запознати, но в дима, който излиза от цигарите се намира изобилие от вещества, сред които са: никотин, супероксиданти, катран и много други. Това са свръхактивни вещества, които лесно встъпват в реакции с различни тъкани включително и със зъбите. Сред 70% от пушачите се наблюдава потъмняване в цвета на зъбите, а при над 35% цвета видимо е жълт. Това е притеснителен факт не само за жените, но и за мъжете. Степента на пожълтяване на зъбите в резултат от тютюнев дим е пропорционална на опита ви като пушач и колкото по дълъг е той толкова по-тъмни е цветът на зъбите. Разбира се има и пушачи, чиито зъби са прекрасно бели, но за това в друга статия.

Пожълтяване на зъбите от кафе

Кафето е едно от най-опасните питиета за красивите бели зъби. Освен кафето други питиета също може да причинят пожълтяване на зъбите пример за такива са черният чай, виното, но разбира се всичко зависи от количеството кафе или вино, което изпивате на ден. Освен питиетата потъмняване на зъбния емайл може да причинят и някои храни, в които са използвани голямо количество оцветители.

Пожълтяване на зъбите поради лоша хигиена

Много често, когато видите млад човек с жълти зъби първото, което ви идва на ум е ниска хигиена. В интерес на истината едва на около 5% от хората зъбите са им пожълтели в резултат на ниска лична хигиена. Но въпреки това степента на пожълтяване на зъбите при хора миещи си зъбите редовно сутрин и вечер е много по-ниска в сравнение с тези които с мият зъбите само сутрин или само вечер. От важно значение е и пастата за зъби, която използвате!

Пожълтяване на зъбите при заболявания

Първата фаза на кариеса е потъмняването на зъбите и образуването на специфични петна. Това е в резултат на нарушаването на целостта на емайла на зъбите. В резултат на което навлизат бактерии, които могат да обезцветят дентина, което макроскопски се проявява в потъмняването на зъбния емайл. Наблюдавайте внимателно зъбите си, ако само един е пожълтял, а всички околни са с еднакъв цвят това е важен признак, който сочи най-вероятно умъртвен нерв. За да може да се избегне подобни ситуации е важно поне 3 пъти в годината да посещавате денталния си лекар.

Пожълтяване на зъбите от лекарства

Приемането на някои лекарства могат да доводът до пожълтяване на зъбния емайл. Типичен пример за подобен ефект са някои антибиотици.

Пожълтяване на зъбите

 

224
com_content.article
(5 гласа, оценка 5.00 от 5)
Пожълтяване на зъбите5.00 от 5 от общо 5 гласували.