You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Хъркане и неговото лечение

ХърканеХъркането е един сериозен проблем, който обаче много хора подценяват и казват, че това е нормално. В интерес на истината хъркане се наблюдава при повечето мъже, но рядко се наблюдава и при някои жени. Много хора свързват хъркането с повишеното тегло, до известна степен имат право, но и при слабите хора може да се наблюдава много силно хъркане и все пак:

 

 

harkaneКак възниква хъркането

По време на сън нормалния поток на въздушната струя е навлизането през ноздрите на носа след това преминава към мекото небце (мекото небце лежи плътно към края на езика наричан корен на езика). По този начин вдишания въздух преминава към ларинкса без излишни завихряния и хъркане не се наблюдава.

 

harkane 2Хъркане се наблюдава, когато спим и дишаме с отворена уста. При този начин на дишане въздушната струя навлиза през устната кухина  завихря се в зоната на фаринкса, което при отпусната мускулатура (каквато е по време на сън) води до вибрации в меките тъкани и чисто акустично се чува хъркане.

Лекува ли се хъркането

Хъркането, което не се дължи на аномалии и анатомични изменения в дихателните пътища, не се приемат за болест, поради което лечението не е задължително. Въпреки това вие сами може да предприемете различни профилактични мерки срещу хъркане и ако не да го спрете поне да намалите акустичната сила на самото хъркане.
Какво стимулира хъркането:


1. Наднорменото тегло и то най-вече при мъжете води до стеснение на горните дихателни пътища в резултат, на което хъркането се засилва. Един от възможните домашни методи за лечение на проблема ХЪРКАНЕ е да намалите килограмите.

2. Както стана вече на въпрос хъркане се наблюдава при дишане с отворена уста поради вибрация на меките тъкани. Опасни врагове тука са алкохола и успокоителните които допълнително отслабват мускулния тонус и водят до още по силно хъркане, както може би сте забелязали след алкохолна вечер.

3. Ако искате да лекувате вашето хъркане трябва да редуцирате т.нар. дразнещи вещества най-силния и често срещан това е тютюневия дим. Той причинява набъбване на дихателните пътища и ги стеснява засилва хъркането. Пазете се от тези вещества и като начална профилактика срещу хъркане ограничете пушенето и навлизането на цигарен дим в помещенията за сън.

4. Самата поза за сън също е много важна. Много хора по-принцип не хъркат, но ако заспят по гръб или в съня си се завъртят в тази поза започват да хъркат. Причината е много проста. Когато човек спи по гръб това води до падане на корена на езика назад, което води до завихряне на въздуха преди да достигне ларинкса дори човек да диша през носа. Лечението на този тип хъркане е много просто достатъчно е само човек да промени позата си на сън.

Доста често обаче причината за хъркане може да е повече от една и справянето трябва да е комплексно. Ако сами не може да се справите с хъркането може да потърсите помощ от лекар. Съществува и хирургично лечение на хъркането.

Хъркане лечение

Ако не успеете да се справите сами с проблема ХЪРКАНЕ може да потърсите лекарства, които да го спрат.

Медикаментите, които съм срещал в своята практика с хъркането се поделят на два вида лекарства:

Спрей срещу хъркане - това е лекарствено средство продаващо се без рецепта в търговските и аптекарските мрежи. Начина на действие на всички спрейове срещу хъркане е сходен впръсква се аерозоли, които овлажняват лигавицата на фаринкса и намаляват съпротивлението спрямо навлизащият въздушен поток. Преди обаче да закупите подобен спрей срещу хъркане е добре да се консултирате с лекар алерголог, задължително е това при хората с данни за алергии проявяващи се в горните дихателни пътища.

Пластинки и лепенки срещу хъркане - това също е ефективно средство за справяне с хъркането, когато то е причинено от проблем в носната кухина. Пластинката или лепенката се поставя на гърба на носа по време на сън разширява колабираяите носни ходове.

В последните години се говори и за стоматологични приспособления те подържат корена на езика в предна позиция и дори да дишате през устата въздуха не се завихря не се наблюдава вибрации в меките тъкани и не е налице хъркане.

Четвърти вариант за спиране на хъркането това е оперативното лечение на хъркането, то е с ефективност над 80%, но това, което повечето хирурзи забравят да споделят на своите пациенти, че съществува висок риск от това хъркането да се върне след 2-3 години.

Хъркане

 

226
com_content.article
(20 гласа, оценка 3.80 от 5)
Хъркане и неговото лечение3.80 от 5 от общо 20 гласували.