You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Лечение на акне

akne lechenie

Един от най-широко разпространените кожни проблеми е акнето. Диагнозата акне е не само сериозен козметичен проблем, но и медицински засяга не само младежите но и редица възрастни хора. Когато пъпките по лицето и тялото станат в по-голямо количество, най-вероятно става въпрос за акне. Много от родителите не знаят как ефективно да помогнат на децата си и а излекуват акнето.

 

Акне къде възниква

Пъпките видимата проява на акне се появяват най-често на тези места по кожата, където има голям брой мастни жлези: лицето, задната част на раменете, гърба и гърдите. Проблема акне засяга голяма част от населението като засегнати са били около 75-80% от хората на възраст между 11-30г. В по-редки случай някои групи жени може да имат проблем с акне дори на 40-50г. възраст.

 

Причина за акне

Не е изяснен 100% причинител на акне, но най-заподозрените са:

1. Хормонална нестабилност по време на пубертета и бременност;

2. Започване на употреба или спиране на хормонални лекарства (най-вече противозачатъчни)

3. Козметични продукти за лице с високо съдържание на липиди

4. Лекарствени продукти

 

Една голяма заблуда сред българите е, че появата на пъпки причинени от акне са в резултат от стафилококова инфекция. Акне се причинява от анаеробни бактерии от вид Propionibacterium acnes, а стафилококите могат да се насложат само като вторична инфекция. Много важно е пъпките да не се насилват и чоплят, защото по този начин бактериите се разсейват и по здравите участъци на кожата.

 

Лечение на акне

Един от най-добрите методи е лечението на акне с помощта на ултравиолетова светлина. Причината за това е че P. acnes загива при излагането на УВ лъчи. Това е т. нар. фото лечение на акне. Друг начин за унищожение на P. acnes е чрез бензолиов пероксид и антибиотици.

 

Ако целта ви е да подобрите проявата на акне като се намалят видимите резултати (пъпките по лицето) може да използвате различни видове антибактериални кремове с доказан ефект.

Лечение на акне

232
com_content.article
(1 глас, оценка 1.00 от 5)
Лечение на акне1.00 от 5 от общо 1 гласували.