You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Имунитет

imunitetИмунната система представлява способността на организма да се преборва с различните болести. Имунната система има способност да запазва информацията за прекарани различни заболявания с което ограничава повторното поява на болестта. В имунната система потиска и регулира т.нар имунен отговор на организма до най-подходящото за човешкия организъм ниво. Основни клетки, участващи в имунната система, Б- и Т-лимфоцитите, макрофагите, фолекулно-дендритни клетки и други.Какво представлява Имунитетът ?
Имунитет това е невъзприемчивост (резистентност) на организма към дадени агенти - вируси, бактерии, чужди за организма тела включително и трансплантантирани органи. Има два вида имунитет придобит и вроден.

Вродения имунитет - това е естествената невъзприемчивост към дадени заболявания. Имунитет на хората се различава от този на животните. Основния начин за възникване на вродения имунитет е от майката към зародиша. Този така изкуствено възникнал имунитет от майката в зародиша пази новороденото в период до 6 месеца след раждането.

Придобит имунитет - този вид имунитет има две разновидности

- единия вид придобит имунитет е след прекарване на дадена болест, при което имунната система изработва антитела срещу инфекциозните агенти на точно тази болест. Антителата се намират из целия организъм и при повторно повяване на болестните частици антителата на имунната система се намножават и осъществяват имунен отговор. Запазването на информацията за защита срещу определена болест е различна това се нарича имунологична памет на организма. Имунитета придобит по този начин е изключително силен.

- втория вид придобит имунитет е по изкуствен начин чрез ваксини. Ваксините съдържат основно изработени вече антитела срещу даде агент причинител на определено заболяване. Ваксините могат да бъдат от омаломощени или мъртви агенти, които попаднали в организма имунната система без никакъв проблем се справя с тези агенти и изгражда имунологична памет срещу тази болест.

В България поставянето на ваксини срещу някои заболявания е напълно задължителна и се осъществява по т.нар. Имунизационен календар. Първата имунизация се слага още в първите 24 часа след раждане на детето. Тази имунизация е против хепатит Б.

Ваксинациите от своя страна са доброволни по известни ваксини са тези срещу - дифтерия, коклюш, тетанус, морбили, туберкулоза и др.

 

имунитет

 

23
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Имунитет0 от 5 от общо 0 гласували.