You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Хранителни добавки полезни ли са ?

hranitelni dobavkiХранителните добавки, чудото от края на 20в. или голямата измама сред обществото и новата машина за печелене на пари. Едно от изследванията направено в европа е на базата на това, какъв процент от хората са приемали хранителни добавки. Оказало се, че нат 40% от хората в трудоспособна възраст и над 25% от пенсионерите в европа са приемали хранителни добавки. На въпроса защо сте вземали хранителни добавки отговаряли защото са полезни! Така ли е обаче дали наистина хранителните добавки са толкова полезни ?

Капсули, напитки, разтворими прахчета… хранителните добавки бележат истински бум на пазара. Трябва ли обаче да ги приемаме? И как да разберем точно кои?

 

От няколко години всички посягат към омега 3 и прочее хранителни добавки, без да значт за какво точно служат. Европейските фармацевти отчитат рязко повишаване на продажбите на капсули за здраве и красота.

 

Най-търсените продукти са за отслабване и жизнен тонус. Следват капсулите, облекчаващи симптомите на менопаузата, и тези за подобряване състоянието на кожата или за слънчева защита. Повишава се консумацията на добавки срещу стреса, на такива със седативно действие, както и на продукти за очите или пикочните пътища.

 

Тенденции: Предпочитат се добавки с по-малко химия и такива, разработени на растителна основа. Популярност добиват и кръвните тестове, целящи приемането на персонализирани добавки. Засега обаче тези тестове все още са скъпи, а и доста спорни.

На какво се дължи този бум?

Хората все по масово се въздържат да приемат лекарства, които са много скъпи и вредни. Вместо това те се обръщат към естествени продукти, убедени, че по този начин полагат грижи за здравето си. Освен това в световен мащаб населението иска да живее по-дълго и в по-добро здраве. Навлизането на големите лаборатории в битката, както и новите европейски директиви за етикирането и съдържанието внесоха яснота и спечелиха доверието на потребителите.

Основни правила за приемане на хранителни добавки::

- винаги да се отдава предимство на храната

- да се избират слабодозирани комплекси

- да не се приемат по няколко вида добавки едновременно

- да не се приема определен витамин или минерал за продължителен период от време

- да не се приема желязо, ако не е установен неговият дефицит

- да не се надвишават посочените дози.

 

Хранителни добавки

240
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Хранителни добавки полезни ли са ?0 от 5 от общо 0 гласували.