You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Чай от лайка

laika

Пиенето на чай е древна китайска традиция, която обаче намира корени и по нашите земи. Сред най-полезните родни билки за чай безспорно са лайката, липата, мащерката, жълтия кантарион и още много други повече или по малко известни билки от които може да се приготвят страхотни билкови чайове за укрепване на имунната система и лечение на различни болести.

Лайката е билка, която е висока до 50см. използват се цветовете на това растение. Трудно бихте могли да ги сбъркате (единствения двойник е лайкучката, която обаче е с доста по едри цветове). Съцветието на цветовете на лайката са кошничка. Цветовете на лайката се събират през пролетта в периода или началото на лятото най-добре в периода от май до към средата на юли. Берат се цветовете, но и малка част около 2см. от стъблото на лайката. Изсушават се, след което може да бъдат използване за направата на билкова отвара за пиене - чай.

чая от лайка е много полезен при заболявания на горните дихателни пътища включително настинка и грип. Облекчава симптомите и спомага за по-бързото оздравяване на организма и връщане на нормалните жизнени сили. Приготвения чай от лайка спомага също и при възпалителни процеси в храносмилателната система препоръчва се като противовъзпалително средство с омекотяващ ефект. Билката лайка се използва не само под формата на чай.

Компрес от лайка

Външната употреба на лайка се осъществява след приготвянето на настойка от нея. Прилага си за промивки при възпалени лигавици на очите, ануса и матката. Има благоприятен ефект при възпалителни процеси и камъни в бъбреците и пикочния мехур. За лечение на дихателните пътища се употребява за инхалации и промивки под формата на гаргара.

Употребата на билковия чай от лайка не е предназначена само за периодите в които сте болни, но и за профилактика на заболяванията. В периодите в които са пред епидемични от грипни заболявания е добре поне веднъж на ден да пиете билков чай от лайка.

Чай от лайка

244
com_content.article
(6 гласа, оценка 3.50 от 5)
Чай от лайка3.50 от 5 от общо 6 гласували.