You are here::
<
 
 
 
 
 
 

КОЖАТА ОГЛЕДАЛО НА ВЪТРЕШНИТЕ ОРГАНИ

kojaСъс своите 1,5-2 квадратни метра площ кожата представлява най-големият човешки орган. От изключителна важност е фактът, че тя е в непрекъснат досег с околната среда. Поради това кожата е изложена на разнообразни и променливи въздействия на множество фактори от физично /механични, термични, лъчеви/, химично /професионални и битови/ и биологично /микроорганизми, растения и паразити/ естество.

 

Болестите на храносмилателната, отделителната, сърдечносъдовата система, на жлезите с вътрешна секреция, метаболитни процеси, както и някои новообразувания модифицират биохимичните промени в кожата и са в състояние да влияят на редица нейни функции. В този смисъл кожата се възприема като огледало на състоянието на вътрешните органи.

 

Кожата е индикатор за редица вътрешни заболявания.

Хилядолетната еволюция е довела до изграждането на ефикасни маханизми, обезпечаващи защитната функция на кожата, която е най-важна от множеството неини функции. Проблемът е, че днес индустриализацията и бурното развитие на технологиите въвеждат в бита и околната среда субстанции, непознати досега, и то в количества, немислими допреди няколко десетилетия.

 

Бумът на естетичната медицина и разкрасителните процедури насочиха вниманието на обществото към богата палитра почистващи, подхранващи, тонизиращи, защитни, декориращи и какви ли не още средства, чието използване често е извън всякакъв контрол. А съвременният човек всекидневно полага върху кожата си под различна форма няколко стотици химични субстанции. Затова не бива да се изненадваме, че вместо да се получат добри резултати, състоянието на кожата често се влошава.

 

Фармацевтичната индустрия и компаниите, произвеждащи дерматологични препарати за всекидневна употреба, дотолкова увеличиха разнообразието от козметични и лекарствени средства, че вече дори за специалистите е трудно да познават всички нови марки на пазара и локалните им форми.

До неотдавна мъжете бяха пренебрегвани. Усилията се насочваха към разработването на хигиенни средства предимно за жени. Нещо повече – не се гледаше с добро око или в най-добрия случай – наблюдаваше се леко подигравателно отношение към мъже, които полагат грижа за кожата си. За щастие това разбиране претърпя еволюция в положителна посока.

 

В последните години с напредъка на медицинската наука се натрупаха редица нови знания за начина на функциониране и регулиране на защитните механизми на кожата, както и повлияването им от някои заболявания и фактори на околната среда. Тези знания ни дават допълнителна възможност да контролираме здравето си и да поддържаме по-добро качество на живот.

 

ПРЕКАЛЕНОТО МИЕНЕ С ВОДА И СЪС САПУН ПРЕСУШАВА КОЖАТА И МОЖЕ ДА ДОКАРА ПРОБЛЕМИ.

Хигиената на кожата следва да се разглежда като неразривна част от цялостната хигиена на индивида. Това означава хигиена на храненето, хигиена на бита, хигиена на общуването. Вредните навици дават отражение върху състоянието на кожата.

 

ТЯ СЕ ХРАНИ С ТОВА С КОЕТО СЕ ХРАНИМ НИЕ. Съответно – естествено е да страда при недостатъчен внос на важни компоненти, включително витамини и микроелементи. Агресивните недоимъчни диети често се отразяват първо на кожата.

 

Бебешката кожа е незряла, чувствителна, с несъвършена регулация на мастната и потната секреция, с повишени възможности, особено ако е възпалена.

 

Кожата на възрастния индивид загубва своята еластичност. Атрофират повърхностните й слоеве, както и нейните придатъци, намалява мастната секреция и е смутено изграждането на защитната-липидна обвивка. Това от своя страна води до повишена загуба на вода, лющене, сърбеж, неравномерна пигментация, лесна ранимост, бавна епителизация, възможност за инфекции.

 

По дланите и стъпалата кожата е по-груба, със задебелен рогов слой, което намалйва възможностите за резорбация. Това са и местата с най-голяма концентрация на потни жлези.

 

Лицето, деколтето, раменният пояс, гърбът, окосмената част от главата изобилстват с мастни жлези и се наричат себорейни зони. Грижата за тях, особено в младежките години, трябва да бъде много внимателна и различна от тази за останалата част от тялото, тъй като това са зоните за развитие на acne vulgaris.

 

Рязката смяна на атмосферните влияния – температура, вятър, влага или преизсушаване, интензивно или продължително слънчево облъчване, имат потенциал да я увреждат по-лесно, особено ако не е достатъчно защитена.


Със затоплянето на времето все по-обширни зони от тялото остават открити и подложени на директно влияние на факторите на околната среда. Това означава, че ако планираме продължително оставяне на открито, защитата на кожата трябва да се подновява по-често.

кожа

252
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
КОЖАТА ОГЛЕДАЛО НА ВЪТРЕШНИТЕ ОРГАНИ0 от 5 от общо 0 гласували.