You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Рак на яйчниците

рак на яйчиництеМоже би е крайно време всички хора – и здрави, и болни - да разберат, че онкологичните заболявания не са неизлечими. Лекарите категорично протестират против такива твърдения и заблуди. И веднага предупреждават, че за да се справите с болестта, е важно тя да бъде разпозната навреме. Както всяка една болест на този свят, особено ракът, е по добре да се предотврати нейното развитие, отколкото да се лекува.

 

РАК НА ЯЙЧНИЦИТЕ – ежегодният прифилактичен преглед при гениколог е необходим за всички жени без изключение. Статистиката свидетелства, че 80 на сто от жените, болни от рак на яйчниците, се обръщат към лекар вече в напреднала форма на болестта. Това става именно заради нередовното посещение на гениколога – затова началният стадии на заболяването остават незабелязани.

 

НА ПЪРВО ВРЕМЕ РАКЪТ НА ЯЙЧНИЦИТЕ ПРОТИЧА БЕЗ ХАРАКТЕРНИ СИМПТОМИ – впоследствие, с развитието на тумора при жените могат да се появят маточни кръвотечения. Те обикновено не съвпадат с периодите на менструация и могат да продължат един или няколко дни. Тези кръвотечения, може да са обилни, но може и да са незначителни. Всяка жена трябва да запомни, че наличието на такъв симптом вече е сериозен повод за безпокойство.

 

ВСЯКО МАТОЧНО КРЪВОТЕЧЕНИЕ СИГНАЛИЗИРА ЗА НАРУШЕНИЯ В ОРГАНИЗМА – вкл. и за възможен тумор на яйчниците. Другият характерен сигнал са тъпи, но опъващи болки ниско в корема и кръста. Наподобават болките, които съпровождат жените в началото на менструацията. Те могат да бъдат краткотрайни или продължителни, могат да бъдат слаби или доста силни. Понякога възникват в резултат на резки наклони на тялото и приклякания. Ако получите такива болки, не вземайте веднага аналгетик. Повтарящите се без видима причини болки говорят за нарушения в един или друг орган. В този случай е най-добре да се обърнете към гениколог. След прегледа най-вероятно ще ви насочат за ултразвуково изследване на матката и яйчниците.

 

Обикновено геникологичен преглед и ултразвуково изследване ПОЗВОЛЯВАТ ТУМОРЪТ НА ЯЙЧНИЦИТЕ ДА БЪДЕ ОТКРИТ В РАННИ СТАДИИ. Не е изключено нарастването на тумора да се съпровожда с невисока температура – 37-37,5 градуса, с треска и слабост. Ако нямате някакво инфекциозно заболяване и резки болки, но достатъчно дълго време поддържате такава температура, ако се е появила постоянна слабост, а понякога и прилошаване – тогава сте длъжни да проверите дали с матката, яйчниците и другите полови органи всичко е наред. Разбира се с помощта на гениколог.

 

РИСКОВИТЕ ГРУПИ – многобройни изследвания показват, че рискът от развитие на рак на яйчниците се повишава при жените след 40 години. С възрастта гладкият хормонален ансамбъл на организма често започва да се разстройва. Първо това е възрастта на климакса – около 50 години – плюс минус 3-4. А през този период постепенно спира менструацията и угасват функциите на яйчниците и матката. Всичко това се съпровожда с дълбоки изменения на нивото на половите хормони. Излишъкат от женски хормони може да доведе до появяване на тумори в яйчниците, както и до други сериозни геникологични заболявания. Висок е рискът при жените с нарушен менструалрен цикъл, тези паталогии също са обуславени с хормонален дисбаланс. Към групата с повишен риск спадат и жени прекарали операция на матката и яйчниците Една от причините за рак на яйчниците е излишъкът от половия хормон гонадотропин. Той води до развитие и на другите хормонално зависими тумори. Затова жените с хормонални нарушения трябва да се изследват с повишено внимание.

 

ЗАПОМНЕТЕ – Ако навреме се обърнете към специалист, няма да е трудно да диагноцистира рак на яйчниците. Туморът може да се открие при обикновен преглед, а след това диагнозата да се уточни с помощта на ултразву и анализ на специфичните маркери. При рак на яйчниците, както и при другите онкологични заболявания, се наблюдават изменения във формулата на кръвта – те също сигнализират за започваща паталогия. Лечението ще бъде най-ефикасно, ако болестта се открие в ранен стадий. Защото при наличие на тумор с малки размери, лекарят има възможност да комбинира хирургично и медикаментозно лечение, без да засяга матката и основната част от яйчниците при операция. След възстановителното лечение такива пациентки могат да забременеят и да си родят здраво дете.

Рак на яйчниците

261
com_content.article
(9 гласа, оценка 4.44 от 5)
Рак на яйчниците4.44 от 5 от общо 9 гласували.