You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Грижа за ноктите

nokti grijaНакитете представляват естествени рогови образования, които предпазват предната част на пръстите. В днешно време красивите нокти са изключително важен естетичен белег, редица жени полагат множество усилия, за да имат красив маникюр, но понякога това не се получава, защото и ноктите както всяка част от нашето тяло се нуждае от специфична поддръжка. Най-често срещаните проблеми при ноктите това са - бели и тъмни петна по ноктите, нацепването, а по рядко и възпаления. Ако се справите с този проблем ще имате красиви и здрави нокти.

 

Бели петна по ноктите

Появата на тези петна се забелязва от много хора, както жени ,така и мъже. Причината за появата на бели петна по ноктите е най-вече липса на минерални вещества. Жените лесно могат да скрият тези петна като ги покрият със тъмен лак. При мъжете обаче спасение няма трябва търпеливо да се изчака нокътя да израсте и самите бели петна по него ще изчезнат. Ако белите петна по ноктите се появяват обилно (срещат се на няколко нокътя след ) и след изчезването се появяват нови е необходимо да вземете по сериозни мерки. Препоръчително е да вземете от аптеката мулти комплекс от минерали, ако това не помогне се посъветвайте с козметик или дерматолог за по нататъшно лечение.

 

Тъмни петна по ноктите

Тези тъмни петна се полочват например при притискане на пръста, на цвят стоят сини и не са никак приятни за гледане. Често хората дори изпитват леки тръпки, когато ги видят. Тъмните петна по ноктите се появяват в резултат на кръвоизлив в нокътното легло. Лечение на този проблем няма, единствената алтернатива е да изчакате просто да мине. На местата на този отток в някои случай може да се появят т.нар. ноктени беники.

 

Нацепени нокти

Проблем срещат се при много жени и мъже. Той се наблюдава главно при рязане на ноктите. Избягване на нацепването може да стани, ако режете ноктите след баня докато са ощи меки и лесно без да ги начупва нокторезачката. Другия начин е да използвате пила. Ако чупенето и цепенето на ноктите става без обясними причини (пр. при най-лек натиск) това е показател, че ноктите са ви прекалено сухи и се нуждаят от повече мазнина и влага, за да овлажните ноктите си може да използвате различни мазила и кремове. Добра идея е да поемате храни с повече минерали и витамини.

 

Възпаление на ноктите

Ноктите са обект на атака от различни микроорганизми - различни видове бактерии и гъбички. Те могат да причинят различни инфекции по ноктите. Разположението на тези микроорганизми е под нокътната плочка и при не вземане на мерки може да доведе до опадване на ноктите. В домашни условия справянето с възпалението на ноктите става най-вече със специални бани за нокти. За препоръчване е обаче посещението при специалист дерматолог, който ще може да предпише специално за вас и вашите нокти лечение.

 

За красивия външен вид на ноктите е необходимо полагането на грижи както за тяхното оформяне, така и за структурната им цялост. Съчетавайки тези две грижи бие ще имате нокти изпълнени с красота, за която всеки ще може да ви завиди.

 

Нокти

 

26
com_content.article
(2 гласа, оценка 3.50 от 5)
Грижа за ноктите3.50 от 5 от общо 2 гласували.