You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Диабет - как да се предпазим от него

diabetДиабетът е заболяване, свързано с недостатъчното произвеждане на инсулин или с неговото неусвояване от клетките на организма. Инсулинът е хормон, изработващ се от задстомашната жлеза, които подпомага преработването и разграждането на захарта в кръвта. По време на силен стрес,след тежки заболявания захарта в кръвта може да се повиши, но по правило с времето тя се връща към пределните норми без външна намеса. Това, разбира се, е добре – все още не може да се говори за диабет, но често е предвестник за развитието на тази болест. Ако за първи път откриете повишена захар в кръвта, трябва да ограничите употребата на въглехидрати и да проверите състоянието на задстомашната си жлеза. Трябва да спазвате диета и след няколко дни да направите повторен анализ на кръвта. Ако при двата анализа нивото на глюкоза превишава 7,0, несъмнено става дума за захарен диабет.

Случва се обаче да има наличие на диабет, а захарта в кръвта да е нормална.

КАКВО МОЖЕ ДА НИ НАВЕДЕ НА МИСЪЛТА ЗА СКРИТА ФОРМА НА ДИАБЕТ?

Сухота в устата, обилно уриниране, болки в стомаха, намаляване или рязко покачване на теглото.

Диабета оказва негативно влияние на целия организъм, но преди всичко уврежда стените на съдовете и обвивката на нервните клетки

Първи започват да страдат бъбреците, очите, нервните окончания.

При диабет рязко намаляват защитните свойства на организма – намалява се имунитетът и човек започва по-често и по-тежко да боледува, понижава се зарастването на рани .

Най-опасните състояния при захарния диабет са хипогликемичните и хипергликемичните видове кома, когато захарта в кръвта достига критично ниво /максимално или минимално/, човек губи съзнание и може да умре за много кратък срок, ако захарта в кръвта не се нормализира /чрез въвеждане на унсулин или разтвор на глюкоза/. Характерен признак за хипергликемична кома е миризмата на ацетон в устата.

 

СЪВЕТИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ДИАБЕТ

Глюкозата в кръвта трябва да се контролира не по-рядко от 2 пъти в годината.

 

Да не се допуска наднорменото увеличаване на теглото и да се води здравословен начин на живот.

 

Да не се злоупотребява с алкохол и продукти, съдържащи голямо количество мазнини.

 

Веднъж годишно да се прави изследване на коремната кухина и при установени промени в задстомашната жлеза да се спазва диета /обезмаслена храна, приготвяне на пара/ и да се направи преглед при гастроентеролиг.

 

Ако все пак сте развили диабет, трябва строго да спазвате предписаната диета. Погрешна е теорията ‘’сега ще изям още едно парче торта, а после ще си сложа повече инсулин’’, защото по този начин вие нанасяте огромна вреда на организма си.

 

Захарта трябва да се измерва не по-рядко от 4 пъти в денонощието, 30 мин. преди хранене и с лекар да се коригират дозите и краткостта на приемане на препаратите.

 

Препоръчва се хранене на 6 етапа – закуска, втора закуска, обяд, втори обяд, вечеря и по-леко похапване преди сън. Употребяваните продукти са различни, в зависимост от индивидуалните особености на организма и вкусовите предпочитания на пациента. Общата калоричност се пресмята, като се отчитат особеностите на протичането на болестта, възрастта, теглото, състоянието и апетита на болния. Гладуването и преяждането не са допустими. За съжаление, захарният диабет не може да се излекува и цял живот трябва да се приемат таблетки или да се правят инжекции с инсулин и да се спазват диети.

273
com_content.article
(1 глас, оценка 5.00 от 5)
Диабет - как да се предпазим от него5.00 от 5 от общо 1 гласували.