You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Витамини за здрава и хубава коса

zdrava kosaКакто за кожата, ноктите и за здравето на човека е важно да приемаме един хубав и пълноценен коктейл от витамини. За здрава обемна коса са нужни също витамини. Най-добрият начин да си ги набавим е ако се храним с пълноценна и разнообразна храна, която изобилства от витамини и минерали.

Когато става въпрос обаче за хубава коса има няколко витамина, които са изключително нужни и оказват благотворно въздействие върху косата, когато се приемат ежедневно в нормално количество.

 

Витамини за коса


Витамин А - най-често този витамин постъпва в тялото на човек под формата на провитамин А. В храносмилателната система се активира. Витамин А е антиоксидант, помага за създаването на себум в кожата на главата в резултат, на което намаля количеството паднала коса. Заздравява корените на косата и се бори срещу появата на пърхот.

Храни богати на Витамин А: моркови, домати, яйца, рибено масло, зеле и други.

Витамин C - Освен, че стимулира и укрепва имунната система на човек, този витамин поддържа здравината на нашата коса. При нормални количества на този витамин в тялото косата става по-здрава и не се накъсва.

Храни богати на Витамин C: чушки, ягоди, лимони и други цитрусови плодове, зеленчуците в зелен цвят и пресните подправки като магданоз и целина.

Витамин Е - този витамин влияе косвено върху хубави външен вид на косата. Той оказва влияние предимно на скалпа и отново както витамин А поддържа скала чист от напуквания и го предпазва от развитието на бактерии. По този начин нашата коса има по-хубав и здравословен вид.

Витамин В
Тази група витамини е изключително богата на различни витамини и почти всички от тях са много ценни що се отнася до здравата и хубава коса.

Биотин: Този витамин има важна роля в борбата с косопада.
Инозиотил (Витамин B9) - стимулира по-бърз растеж на косата.
Ниацин (Витамин B3) - стимулира по доброто оросяване на скалпа. В резултат на което повече кръв достига до корените на косата и се подхранва по-интензивно.
Пантотенова киселина - наричана още витамин B5 спомага на много жени да се борят срещу побеляване на косата.
Витамин В12 и Витамин В6 - предпазва от косопад.

288
com_content.article
(2 гласа, оценка 5.00 от 5)
Витамини за здрава и хубава коса5.00 от 5 от общо 2 гласували.