You are here::
<
 
 
 
 
 
 

Кожни проблем и лечение

кожаКожата е огледало на нашия организъм, но също и на душевното ни състояние. Недостатъчен сън, стрес, лошо хранене, душевни проблеми – всичко това оставя следи, особено с напредването на възрастта.

Остаряването прави кожата по-тънка, еластичността й отслабва, появяват се бръчки. Можем да забавим този процес с помощта на лазер, овлажняващи продукти, кремове или лосиони, но не можем напълно да го спрем.

 

 

ПРИЧИНИ ЗА ПРОБЛЕМИ ПО КОЖАТА

Защото нашето хранене и околна среда се промениха много. Храним се с продукти, в които преобладават химичеси обработени субстанции, живеем в къщи и караме коли с климатични инсталации, мием се с агресивни субстанции. Допълнителна вреда нанасят замърсеният въздух, стресът, алкохолът, пушенето. Въпреки, че клетките на кожата притежават способността да се защитават от външни и вътрешни влияния, когато натоварването стане прекалено голямо, тази защита вече не действа. Последиците са, че кожата става по-уязвима на инфекции и алергии.

 

КАКВО БИ МОГЛО ДА СЕ КРИЕ ПОД ПОСТОЯННИТЕ ВЪЗПАЛЕНИЯ ПО КОЖАТА

Подобни възпаления се причиняват от вещества, които дразнят кожата. Тя започва да сърби и дори изпитваме болки. Понякога подобно възпаление трудно се отличава от причинената от вътрешни фактори алергия. При такива проблеми трябва да потърсим помощта на кожния лекар. Козметичните средства също могат да предизвикат възпаления.

 

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА СИЛНАТА РОЗАЦЕЯ ПО КОЖАТА НА ЛИЦЕТО

Розацеята също спада към заболяванията на мастните жлези. За разлика от акнето тя се проявява само по лицето. Наред с проблемите по отношение на мастните жлези при розацеята по лицето се виждат и ясни червени венички, тъй като особено по бузите кръвоносните съдове значително се увеличават. Ако не се лекувате, розацета може да се изроди в отоци по лицето и в образуване на бучки. Страдащите от розацея непременно трябва да се обърнат към дерматолог, които ще ги посъветва да се откажат от силни подправки и да използват почистващи средства на основата на овесени трици и суроватка, както и кремове които съдържат малко мазнини.

 

КАК ДА ОБЛЕКЧИМ СТРАДАНИЯТА ПРИ НЕВРОДЕРМИТ

Това е едно хронично кожно заболяване, при което постоянно се появяват екземи. От помощ може да бъде грижата за кожата, като се използват бедни на мазнини субстанции – медицински маслени бани, кремове на основата на на карбамит, емулсии и др. Приемането на гама линоленова киселина също е много полезно. За съжаление причинителите на болеста са толкова многостранни, че няма универсална рецепта. Решението на проблемите се корени в изпробването на различни начини, докато се намери най-добрият за кожата. Напоследък се появиха и почистващи средства, които съдържат концентрирана смес от френско грозде и от които са премахнати ароматизаторите, консервантите и оцветителите.

 

ГРИЖИ ПРИ ЛИШЕИ НА КОЖАТА

При лишеите /псориазис/ грижата за кожата трявба да бъде провеждана особено систематично. Най-често лишеи по кожата се проявяват на онези места по тялото, на които кожата е увредена и особено чувствителна. Трябва много да се внимава и да не се допуска изсушаване на кожата, затова не бива да се къпем с прекалено топла вода.Местата с лишеи се подават на лечение с мазнини.Най-добрата естествена терапия са слънчевите бани, съчетани с къпане в солена вода. Ето защо посещенията на морския бряг са изключително полезни.

 

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ХЕРПЕСИ ПО КОЖАТА НА ЛИЦЕТО

Най-често херпесът се появява върху устните, но може да се срещне и по други части на тялото, особено в областта на гениталиите. Вирусът херпес симплекс се предава чрез капкова инфекция и бързо се разпространява в тялото. Най-честата причина за проявата на херпеса е интензивното слънчево облъчване. Като първа помощ се използва специален крем с анти-херпес субстанции, които трябва да се нанесе веднага, щом се появи първия признак за херпес. Ако често страдаме от появата на херпеси, трябва да обърнем внимание на си

имунната система и нейното заздравяване чрез лечение с ензими.

 

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ГЪБИЧКИТЕ ПО КОЖАТА И КАК ДА ГИ ЛЕКУВАМЕ

Гъбичките обичат топлината, влагата, ето защо омекотената кожа представлява идеална хранителна среда за тях. Най-често от гъбички страдат хора с наднормено тегло и силно потящите се хора. Хормоналните проблеми и диабетът също могат да бъдат причинители на гъбички.Ако често посещавате басейна или сауна, ако носите гумени ботуши или маратонки, се излагаме на риск да заболеем от гъбички по краката – най-често срещаната гъбична инфекция. Непременно трябва да се обърнем към кожен лекар, които да назначи подходяща терапий. За да се предпазим сами от гъбички е необходимо да носим проветриви обувки, чорапи от естествени материи, а в сауната джапанки. Винаги трябва добре да подсушаваме пространството между пръстите на краката и при необходимост да ги поръсваме със специална пудра.

Кожни проблеми

289
com_content.article
(0 гласа, оценка 0 от 5)
Кожни проблем и лечение0 от 5 от общо 0 гласували.